Image default

Kiskertünk főszereplői: a paradicsom-vetőmagok

A Szupermenta kiskertjében ezúttal a paradicsom-vetőmagok kerültek középpontba. A cseresznye- és koktélparadicsom az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, több fajtájával is találkozhatunk a boltok polcain, és a kertészkedők is egyre gyakrabban keresik, hiszen nemcsak szabad földben, hanem akár cserépben vagy balkonládában is lehet termeszteni. Fontos azonban, hogy megfelelő fajtát válasszunk, illetve a vetőmag megfelelő minőségű legyen, ezért legújabb terméktesztünkön 25 paradicsom-vetőmag tételt vizsgáltunk. Ha kíváncsi az eredményekre, olvasson tovább!

Tavaly tavasszal a paprikavetőmagokat vettük szemügyre, idén pedig paradicsom-vetőmagok kerültek a kosarunkba a nagyobb áruházláncok és kereskedelmi egységek polcairól. Ezúttal paradicsomból a kis bogyó méretű fajtákat értékeltük. Így összesen 25 vetőmag tételt vontunk vizsgálat alá, melyek között cseresznye- és koktélparadicsom megnevezésű termékek szerepeltek. A termések színűket illetően is sokfélék, hiszen a klasszikus piros mellett sárga, narancssárga, barnás és fekete színű koktélparadicsomokkal is találkoztunk. A következő fajták szerepeltek a tesztben: Romello, Black Cherry, Yellow Pearshaped, Elisir, Perun, Charmant, Ravello, Cherrola, Nugget, Vilma, Trilly, Indigo Pear Drops, Zucchero, Ciliegia, Spencer, Goldkrone és Simbol.

Kíváncsi, milyen típusú paradicsomokat termeszthetünk a vetőmagokból? Kattintson!
Laboratóriumi vizsgálatok:
  • Tisztaság,
  • ezermagtömeg,
  • tasakok tartalma: magdarabszám, tömeg,
  • idegenmag tartalom,
  • csírázóképesség,
  • GMO vizsgálat,
  • ToBRFV vírus vizsgálat.
paradicsom-vetőmag
Cikkünkből megtudhatja, mit miért vizsgáltunk a paradicsom-vetőmagokban. Kattintson!

Tudta?

A bio/öko termesztésre használt terület ökológiailag átállt kell, hogy legyen (az átállási idő jelen esetben 2 év).
Amennyiben a szaporítani kívánt fajtából nem áll rendelkezésre bio/öko vetőmag, úgy konvencionális vetőmagot is használhatnak, ha megkérték rá a derogációt a tanúsító szervezettől.
Az bio/öko művelésre átállt területet a tanúsító szervezet (Bio Hungária Kft., Bio Garancia Kft.) jóváhagyta.
A Nébih vagy a kormányhivatal alkalmasnak minősítette a területet és a vetőmagot is, vagy mivel standard kategóriáról van szó a minősítés történhet saját jogon is (a hatóság szúrópróba szerű ellenőrzései mellett).

Terméktesztünk további eredményei

Paradicsom-vetőmagot vásárolna? Adunk néhány hasznos tippet!
Magdarabszám

A vetőmag csomagolásán kötelező feltüntetni a termék tömegét vagy a tasakba kerülő magvak mennyiségét, amelyet rendelet szabályoz. A laboratóriumi vizsgálatok során ellenőriztük, hogy a mért eredmények megfelelnek-e a tasakokon szereplő adatoknak.

5 termék esetében volt gond a magdarabszámmal. A Nébih saját hatáskörben tájékoztatta az érintett forgalmazókat a problémáról, és felszólította őket a hibák javítására.

Idegenmag-tartalom

A vetőmag-előállítás során a vetőmag-előállító tábláról vagy a feldolgozás során az üzemből is kerülhetnek idegen magok – gyomnövény fajok magjai – a vetőmagok közé. A vetőmagok szennyezettségének szempontjából tehát ezt a paramétert is megvizsgáltuk.

Szakembereink 2 termék esetében találtak minimális eltérést, azonban ez belefér a vonatkozó előírásban meghatározott tűréshatárba.

Csírázóképesség

A vetőmagok egyik legfontosabb minőségi mutatója a csírázóképesség, ezért szakembereink ezt is ellenőrizték. A vonatkozó rendelet szerint a paradicsom-vetőmagok csírázóképessége min. 75% kell, hogy legyen.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján mindegyik termék megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

ToBRFV vírus vizsgálat

A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a Tobamovírusok csoportjába tartozik. Igen fertőzőképes, könnyen eljuthat távolabbi helyekre is, mivel képes megmaradni a mechanikai eszközökön és a ruházaton, illetve terjedhet palántával és vetőmaggal is.

A vírus jelenlétét szakembereink a csíranövényeken és szúrópróbaszerűen a magokon vizsgálták.

Megnyugtató eredmények születtek, ugyanis nem volt kimutatható a ToBRFV vírus.

Tudta?

A ToBRFV vírus jellemző tünetei: a növény levelének a felülete ráncos lesz, sárgás foltok jelennek meg rajta, és a termésen is sárgás-barnás foltok keletkeznek. A legsúlyosabb tünetek a fiatal palántákon vehetők észre.

Hogyan vizsgáltuk a paradicsom-vetőmagokat? Cikkünkből megtudhatja!
Jelölési hibák

A paradicsom-vetőmagokat jelölési vizsgálatnak is alávetettük. A vetőmagok szabályozására vonatkozó rendelet meghatározza, hogy milyen kötelező elemeket szükséges feltüntetni a vetőmagok csomagolásán, ezért ezeket is ellenőriztük.

Szakembereink 3 termék esetében találtak jelölési hibát. Gond volt az „EU szabályok és szabványok” felirat feltüntetésével, valamint a minősített vetőmag kategóriájának betűjelzésével. Az érintett gyártókat figyelmeztetésben részesítettük.

Ha többet szeretne tudni a paradicsom-vetőmagok szabályozásáról, kattintson ide!
Elvetettük a magokat…

Tesztünk itt még nem ér véget! A fent említett paraméterek és a kedveltségi vizsgálat mellett kísérletet teszünk a magok elvetésével a paradicsomok felnevelésére is. Az eredményekről pedig természetesen beszámolunk majd, ahogy a tavalyi paprikanevelés kísérlet esetében is tettük!

Ha szeretne első kézből értesülni a legfrissebb teszteredményekről, iratkozzon fel a Szupermenta hírlevelére!
Szupermenta-tipp

Vásárláskor érdemes alaposan elolvasni a vetőmagok csomagolásán feltüntetett információkat, mivel a paradicsomnak több típusával is találkozhatunk. Bizonyosodjunk meg arról, hogy az igényünknek megfelelő növényt fogunk nevelni!

Kíváncsi, mely termékek kerültek fel a dobogóra? Kattintson! 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk