Image default

A tálcás gombák szabályozása

Az üzletekben található gombáknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy a boltok polcaira kerülhessenek. Ha kíváncsi, milyen szabályok vonatkoznak a tálcás gombákra, olvassa el cikkünket!

A minőségre vonatkozó minimumkövetelmények

A termék legyen ép, egészséges (nem lehet romlóhiba vagy más minőségcsökkenés miatt fogyasztásra alkalmatlan); tiszta, minden látható idegen anyagtól mentes; kártevőktől, illetve az általuk okozott károktól mentes; nem természetes felületi nedvességtől, valamint idegen szagtól és/vagy íztől mentes.

A terméknek olyan állapotban kell lennie, hogy kibírja a szállítást és az árukezelést, és kielégítő állapotban érkezzen meg a rendeltetési helyére.

Az egyes tételeken belül a termék darabszámban vagy tömegben számított 10%-a lehet olyan, amely nem felel meg a minőségre vonatkozó minimumkövetelményeknek. E tűréshatáron belül a rothadásnak indult termények aránya legfeljebb 2% lehet.

Az érettségre vonatkozó minimumkövetelmények

A termék fejlettségének és érettségi állapotának olyannak kell lennie, hogy az érési folyamata folytatódhasson, és elérje a megfelelő érettségi fokot. Tehát a terméknek fejlettnek kell lennie, de fontos, hogy ne legyen túlfejlett.

Higiéniai rendelkezések

Biztosítani kell, hogy az élelmiszert a rendeletnek megfelelő higiéniai feltételek szerint állították elő, kezelték, csomagolták, tárolták és szállították, beleértve a hatékony tisztítást és a kártevők elleni védekezést.

Nyomon követhetőség

A termelés, feldolgozás és forgalmazás minden szakaszában biztosítani kell az élelmiszerek útjának nyomon követhetőségét. Az élelmiszeripari vállalkozóknak gondoskodniuk kell arról, hogy azonosítani tudják azokat a személyeket, akiktől az élelmiszert kapják, illetve rendelkezniük kell olyan rendszerekkel és eljárásokkal, amelyek lehetővé teszik azoknak az egyéb vállalkozásoknak az azonosítását, ahová termékeiket szállítják.

A forgalomba hozott, illetve valószínűleg forgalomba hozatalra kerülő élelmiszereket el kell látni olyan címkékkel vagy azonosító eszközökkel, amelyek lehetővé teszik a termékek nyomon követhetőségét.

A termék eredetének jelölése

A származási ország teljes nevének szerepelnie kell a termék csomagolásán. A tagállamok valamelyikéből származó termék esetében a jelölést a származási ország nyelvén vagy a rendeltetési ország fogyasztói számára érthető más nyelven kell feltüntetni. Más termék esetében a jelölés nyelve bármely, a rendeltetési ország fogyasztói számára érthető nyelv lehet.

Kíváncsi, milyen gombákkal találkozhat a kínálatban? Kattintson!

Forrás: 543/2011/EU rendelet; 178/2002/EK rendelet; 852/2004/EK rendelet

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk