Image default

Prazikvantel, fenbendazol – avagy mit miért vizsgáltunk a kutyaféreghajtókban?

Terméktesztünk során ezúttal a kutyák belsőleg alkalmazható féreghajtóit vizsgáltuk meg. Lássuk, mit miért mértek szakembereink!

A féreghajtó készítmények hatékonyságát a bennük található hatóanyagok biztosítják, így a Nébih laboratóriumaiban elsődlegesen a készítményekben található hatóanyagok feltüntetett mennyiségének ellenőrzését végeztük el. Összesen 6 féregellenes hatóanyag vizsgálata történt meg, ezek a következők: milbemicin-oxim, prazikvantel, fenbendazol, febantel, moxidektin, pirantel-embonát.

A tabletták esetében ezen kívül ellenőriztük azok átlagos tömegét és tömegegységességét is. Ez azért lényeges, mert ha a tabletták egységes méretűek, biztosak lehetünk benne, hogy minden egyes kezeléskor a kívánt mennyiségű hatóanyag jut a kutya bélrendszerébe, a nem egységes tablettaméret viszont túladagoláshoz vagy aluladagoláshoz vezethet.

A mai modern szereket kifejezett szelektív toxicitás jellemzi, ami azt jelenti, hogy a férgek anyagcsere-folyamatait gátolják, ugyanakkor a gazdaszervezet szöveteire nem fejtenek ki káros hatást. Ennek köszönhetően a javallatban feltüntetett adagban biztonságos az alkalmazásuk. A féregellenes hatóanyagok szűk vagy széles hatásspektrummal rendelkeznek, attól függően, hogy csak egy vagy néhány meghatározott féregfajra hatnak, vagy többféle, esetleg csak távoli rokonságban lévő paraziták ellen is hatékonyak.

A galandférgek okozta fertőzöttség eddig ismert leghatékonyabb ellenszere a prazikvantel, ami a legtöbb kombinált féreghajtóban megtalálható. A bélcsatornából jól felszívódik és a szövetek közé is eljut, így a kifejlett galandférgek mellett a lárvaalakok ellen is kifejezett hatással rendelkezik. A fonálférgekkel szemben nem hatékony.

A milbemicim-oxim a fonálférgekkel szemben hatékony, de számos külső élősködő, így a bolhák, tetvek, rühatkák is érzékenyek rá. A szervezetben elsődlegesen a zsírszövetben halmozódik fel, ami a tartós hatás kialakulása szempontjából kedvező tulajdonság.

A moxidectin hasonló szerkezetű és hatásmechamizmusú, mint a milbemicin-oxim, így ez a hatóanyag is számos fonálféreg és külső élősködő ellen hatékony.

A pirantel vegyület sóit, legtöbbször az embonát sóját alkalmazzák. Ez az alapösszetevő a fonálférgek görcsös bénulását okozza, viszonylag széles spektrumú hatóanyag. Biztonsággal kezelhetők vele 2 hetes kortól a fiatal egyedek, valamint a vemhes nőstények is.

A fenbendazol és előanyaga, a febantel széles féregellenes spektrummal bírnak, a fonálférgek elleni hatékonyságuk mellett galandféreg-ellenes hatással is rendelkeznek. Ugyancsak a biztonságosan alkalmazható hatóanyagok közé tartoznak.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk