Image default

A kutyáknál alkalmazható féreghajtók fajtái

A kutyaféreghajtók széles kínálatával találkozhatunk a gyógyszertárak és a boltok polcain. Cikkünkben most bemutatjuk, milyen szempontok szerint választhatunk a különböző készítmények közül.

Vényköteles?

A magyar piacon lévő kutyaféreghajtók egy része csak állatorvosi vényre adható ki, míg másik részük vény nélkül is kapható. Féreghajtó készítményeket ma már nemcsak gyógyszertárakban, hanem kisállatkereskedésekben vagy akár internetes webshopokban is kaphatunk. Fontos azonban, hogy kizárólag engedéllyel rendelkező, ellenőrzött készítményeket vásároljunk! Az engedélyezett készítmények rendelkeznek a Nébih által jóváhagyott magyar nyelvű használati utasítással és címkével. Ha idegen nyelvű vagy feltűnően magyartalan szöveggel találkozunk, érdemes gyanakodni, és felkeresni a Nébih honlapját, ahol megtalálható az összes Magyarországon forgalmazható termék listája: https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-allat.

Azt is érdemes tudni, hogy a hatóság által engedélyezett állatgyógyászati termékek csomagolásán minden esetben megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma [például: 3708/1/16 NÉBIH ÁTI]. Hivatkozási névként a NÉBIH ÁTI helyett még az ÁOGYTI vagy MgSzH betűsor is előfordulhat. Centrálisan engedélyezett készítmények esetében EU-val kezdődik a forgalombahozatali engedély száma, pl. EU/2/19/243/001-018.

Ha biztosra szeretnénk menni, mindenképpen az állatorvos által javasolt gyógyszert vásároljuk meg!

Hatóanyagkombináció

Összetételüket tekintve is többféle kutyaféreghajtóval találkozhatunk. Vannak olyan kombinált készítmények, amelyek 2, 3 vagy akár 4 hatóanyagot is tartalmaznak, és egyszerre alkalmasak például a kutyák bolha- és kullancsfertőzöttségének, rühösségének, bélférgességének, tüdőférgességének és szívférgességének kezelésére.

A hatóanyagok mellett segédanyagokat, például színezéket vagy aromát (ízanyagot) is tartalmazhatnak a készítmények.

Gyógyszerforma

Sokféle mód van már arra, hogyan adhatjuk be kis kedvenceinknek a féreghajtót. A legelterjedtebb a tabletta gyógyszerforma, melyet gyakran az eledelükbe rejtve próbálunk megetetni velük. Ennek az ízletesebb kivitele a rágótabletta. Ezt a változatot kedvenceink már szívesebben fogyasztják el, hiszen májas, húsos ízesítésűek. Találkozhatunk még szuszpenzió, paszta, gél vagy akár rácsepegtető oldat formájú készítményekkel is, melyeket könnyebben adagolhatunk például a kölyökkutyáknak vagy macskáknak.

Lássuk, mit érdemes tudni a bélférgességről!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk