Image default

Hogyan kerülhetnek forgalomba a kutyaféreghajtók?

Ma már igen sokféle kutyaféreghajtóval találkozhatunk, melyeket beszerezhetünk az állatorvostól, megvásárolhatjuk állatpatikákban vagy akár online is. Cikkünkben arról számolunk be, hogyan kerülhetnek forgalomba ezek a készítmények.

Felelős állattartóként fontos lehet számunkra, hogy olyan termékkel kezeljük kis kedvencünket, melynek gyártását és forgalmazását szakemberek ellenőrizték és engedélyezték.

Hazánkban az állatgyógyászati készítményeket kizárólag akkor lehet előállítani, forgalomba hozni, ha a nemzeti vagy a 726/2004/EK rendelet szerinti központi engedélyezési eljárás sikeresen lezajlott, és az adott készítmény olyan forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik, amelyet a Nébih adott ki.

A Nébih ellenőrzi a helyes gyógyszergyártási gyakorlat betartását, vizsgálja a készítmények minőségét és mellékhatásait is, melynek érdekében mellékhatás-figyelő rendszert működtet.

Ahhoz, hogy egy állatgyógyászati készítményt forgalomba hozhassanak, jóváhagyott használati utasítás is szükséges hozzá, melynek magyar nyelvűnek kell lennie.

Az engedélyezett vagy nyilvántartásba vett termékek megtalálhatóak a Nébih honlapján.

Kíváncsi, hogyan szabályozzák a kutyaféreghajtó készítményeket? Kattintson!

Forrás: 726/2004/EK rendelet; 128/2009 (X.6.) FVM rendelet

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk