Image default

Vitaminok a paprikában

A paprika a magyar konyha egyik alapvető zöldségnövénye. Számos fajátja létezik, és a felhasználása is igen széleskörű. Miért érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe? Milyen vitaminok találhatóak a paprikában? A válaszokat megtudhatja a cikkből!

Az egyes vitaminoknak több fontos szerepük is van, és hiányuk akár egészséget károsító hatású is lehet. Mivel a szervezetünk nem tudja maga előállítani, ezért az étrendünknek kell tartalmaznia a vitaminokat.

A paprika energia- és szénhidráttartalma alacsony, fehérjéje inkomplett (azaz néhány aminosavban hiányos, ezért önmagában nem elegendő fehérjeforrás), zsírtartalma nem számottevő. Élelmi rosttartalmát tekintve vízben nem oldódó és vízben oldódó élelmi rostokat is tartalmaz, ez utóbbit pektin formájában.

Vitaminok a paprikában

Az A-provitamin-tartalom a paprikák színanyagától függően változik: minél erőteljesebb a zöldség színe, annál több karotin van benne.

A paprika C-vitamin tartalma jelentős. Fajtától függően, beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is, és nagy előnye, hogy vitamintartalmát savanyított formájában is megőrzi. A hegyes, zöld fajtatípusba tartozók gazdagabbak C-vitaminban. A termesztési technológia is befolyásolja a növény C-vitamin tartalmát: a hajtatásból származó paprikák kevesebb C-vitamint tartalmaznak, mint a szabadföldön termesztettek.

A paprikában B1, B2, B6-vitamin és a folsav is található.

Tudta?

Dr. Szent-Györgyi Albert, orvos-biokémikus a paprika segítségével fedezte fel a C-vitamint (aszkorbinsavat). Ő volt az első, aki ki tudta mutatni, és elő tudta állítani, ezért 1937-ben természettudományi Nobel-díjat kapott.

Forrás: Lichthammer Adrienn: A paprika (Capsicum annuum) táplálkozás élettani vonatkozásai és helye az egészséges táplálkozásban; Fodor Tamás: Vitaminok, az egészség alapkövei

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk