Az instant kakaóitalporok főbb összetevői
A kakaó a gyerekek közkedvelt reggeli itala, de a felnőttek is szívesen fogyasztják hidegen és melegen egyaránt. De tudjuk-e, hogy mit tartalmaznak az instant kakaóitalporok?
A Szupermenta legújabb terméktesztjén megnéztük a kínálatot, és összegyűjtöttük a fontosabb összetevőket.
Zsírszegény kakaópor
A vizsgált italporok kakaótartalma széles skálán, 8 és 55,6% között mozgott. A tesztben résztvevő termékek közül 31 termék zsírszegény kakaóport, 2 termék kakaóport és 1 termék zsírszegény kakaóport és kakaóport is tartalmazott.
Tudta?
Hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2000/36 számú előírása szerint kakaónak, kakaópornak nevezzük a tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por alakú terméket, amelynek legfeljebb 9% vizet és legalább 20% kakaóvajat (szárazanyagra számítva) kell tartalmaznia. A zsírszegény kakaó, zsírszegény kakaópor olyan termék, amely kevesebb mint 20% kakaóvajat tartalmaz a szárazanyag tömegére számítva.
Cukor
Az instant kakaóitalporok – a kakaópor mellett – általában legnagyobb arányban cukrot tartalmaznak. Sőt, a vizsgált termékek többségének magasabb a hozzáadott cukortartalma, mint a benne található kakaópor.
A csomagoláson feltüntetett információk alapján néhány terméket nádcukorral, illetve szőlőcukorral édesítettek. Találkoztunk édesítőszerrel készült italporral, valamint cukor és édesítőszer nélküli termékkel is.
Hozzáadott vitaminok
Az instant kakaóitalporok többségében megtalálhatóak hozzáadott vitaminok. A csomagoláson olvasható adatok szerint a vizsgált italporok több mint fele tartalmazott B-, C- és E-vitamint.
Só
A tesztelt kakaóitalporok nagy részében (több mint 80%) van só. Talán furcsa lehet egy édes italban a só jelenléte, azonban fontos szerepet játszik az élelmiszeriparban: bizonyos termékekben a tartósítás mellett lehetővé teszi a víz visszatartását, fokozza a szomjúságérzetet, és elfedi az íztelenséget. Ráadásul a só alkalmas arra is, hogy kiemelje az édes ízt.
Lecitin
A lecitinek emulgeálószerként lehetnek jelen az élelmiszerekben. Olyan adalékanyagnak minősülnek, amelyek segítik a víz zsírokkal való elkeveredését. A kakaóitalporok többsége, körülbelül 80%-a tartalmazott szója- vagy napraforgólecitint.
Forrás: Nébih, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége