Image default

Nyakörv, spot-on és tabletta

Melyik módszer a legjobb a kullancsok ellen és mi alapján válasszunk?

Itt az ősz, a vidám családi kirándulások és a bosszantó kullancscsípések időszaka. Fontos, hogy ne csak a szülők és a gyerekek, hanem a házi kedvencek is felhőtlen szórakozásnak éljék meg a szabadidős programokat. Ezért számba vesszük, hogy milyen lehetőségeik vannak a gazdiknak, hogy megvédjék a kutyájukat a kullancsoktól.

Korábban már írtunk róla, hogy a kutyákra legveszélyesebb kullancs terjesztette betegségek a babeziózis és a Lyme-kór.  Az enyhe telek és a csapadékos nyarak miatt egész évben sok a kullancs, a legnagyobb mennyiségben tavasszal és ősszel fordulnak elő. Ezért különösen fontos, hogy a gazdik tisztában legyenek a védekezési lehetőségekkel, amire többféle módszer is van. Kaphatóak rácsepegtető oldatok, azaz népszerű nevükön spot-on készítmények, spray-k, oldatok, rágótabletták, illetve a kullancsirtó- és riasztó nyakörvek.

Nyakörv

A hatóanyaguktól függően más az előnyük és a hátrányuk. Figyelembe kell venni a kutya és a család tagjainak életvitelét is, amikor kiválasztjuk közülük a legmegfelelőbbet. Ha pedig kisgyermek is van a családban, akkor különösen óvatosan kell dönteni. A nyakörvek akár nyolc hónapig is hatékonyak lehetnek. Könnyű őket feltenni és általában ezeknek a legjobb az ár- érték aránya. Hátrányuk, hogy elveszhetnek, és úsztatás előtt mindenképpen le kell venni őket. A hatóanyagaik ugyanis veszélyesek a halakra és más vízi élőlényekre. A kisgyerekes családokban az is előfordulhat, hogy a mindent felfedezni vágyó gyerekek megnyalják, a szájukba veszik vagy rágcsálni kezdik a nyakörvet.

Ez is érdekelheti

Olvasta már? Tények és tévhitek a kullancscsípésről.
Spot-on

A rácsepegtető oldat gyorsan és könnyen alkalmazható, de általában havonta meg kell ismételni a kezelést. Ha az állat nem viseli nyugodtan a csepegtetést, akkor nem biztos, hogy az előírt teljes adag a bőrére kerül. Az alul-adagolás nem csak azért probléma, mert így nem lesz elég hatásos a védekezés, hanem azért is, mert a paraziták és ellenállóvá válhatnak ezekkel a hatóanyagokkal szemben.

Spray és tabletta

A spray-k általában kicsit hosszabb ideig hatnak, mint a spot-on készítmények, de a nyakörvek hatástartamával nem versenyezhetnek. Az adagolásuk nehézkes, mert 10-20 centiméter távolságból az állat egész testét be kell permetezni. Hosszú szőrű állatoknál különösen nehéz megoldani, hogy a szőrzet teljesen átnedvesedjen, és a készítmény eljusson a bőrig. Amíg a szőr meg nem száradt, a kutyát nem szabad simogatni.

A kullancs elleni rágótabletták hatásideje három hónap is lehet. A beadásuk is egyszerű és nem befolyásolják sem a simogatást, sem az úsztatást. A tabletták hátránya az, hogy nagyon drágák.

Akármelyik készítmény alkalmazása mellett is dönt a felelős állatáttartóként viselkedő gazdi, nagyon fontos, hogy a kirándulás után mindenképp vizsgálja át a kutyát, és ha talál benne kullancsot, azt a lehető leghamarabb távolítsa el az állatból.

Hamarosan olvashatják legfrissebb, kullancsirtó kutyanyakörv terméktesztünk eredményeit.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk