Image default

Kutyabarát termékteszt

Legújabb terméktesztünk során 17 különböző márkájú, többféle hatóanyag-tartalmú, kutyák számára törzskönyvezett kullancsirtó és kullancsriasztó nyakörvet vizsgáltunk. A legfőbb kérdés az volt, hogy valóban tartalmazzák-e a forgalombahozatali engedélyben meghatározott hatóanyagot, amely megvédi kutyánkat a kullancsoktól, illetve a kullancsok terjesztette betegségektől.

A kullancsok vérszívása ellen rendkívül fontos védeni kedvenceinket, hiszen fertőző betegségeket terjeszthetnek. Többek közt a Lyme- kórt és a babeziózist. Az őszi, kiránduló időszakban érdemes több figyelmet szentelni a kullancsoknak, hogy megelőzzük a bajt. Ezúttal a nagy népszerűségnek örvendő nyakörveket teszteltük.

Nyakörv? Spot-on? Tabletta? Ön melyiket választaná?
Előző cikkünkben összegyűjtöttünk a legfontosabb szempontokat és tudnivalókat

Terméktesztünk során vizsgáltuk a termékek hatóanyag-tartalmát, tömegét és hosszúságát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei 14 kiskereskedőknél vettek hatósági mintát, amelyek közül 9 nyakörv irtó, míg 5 riasztó hatású volt. Ezen kívül 3 nyakörvet rendeltünk külföldi internetes oldalról, amelyeket szintén valamennyi paraméterre megvizsgáltunk.

Riasztó vagy irtó?

Elsőként érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a riasztó és az irtó nyakörvek között.

A kullancsriasztó nyakörvek hatóanyagai az ízeltlábúak távoltartására szolgálnak, tehát ideális esetben megakadályozzák, hogy a parazita kontaktusba kerüljön a kutyánkkal. Amennyiben a kullancs mégis az állat testfelületére kerül, a készítmény hatóanyaga nem pusztítja el. Ezzel szemben a kullancsirtó nyakörvek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a parazitákba bejutva elpusztítják azokat.  Ha a nyakörv megfelelő hatóanyagot tartalmaz, és azt rendeltetésszerűen használták, a parazita – még ha be is jutott kedvencünkbe, annak megfertőzése nélkül – elpusztul.

A kullancsirtó és -riasztó nyakörvek az esetek többségében bolhák ellen is hatékonyak. Ez fordítva viszont már nem biztos, hogy igaz.

Csak engedélyezett terméket vásároljunk!

Minden állatgyógyászati készítmény és termék használatának megvan a maga kockázata. Mivel kutyáink velünk egy térben élnek, így az általuk hordott kutyanyakörv és annak hatóanyagai bizony károsak lehetnek az emberi egészségre, különösen kisgyermekek esetében. Éppen ezért kiemelten fontos a körültekintő alkalmazás és a használati utasítás betartása!

Érdemes tudni, hogy a hatóság által engedélyezett termék csomagolásán minden esetben megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma [például: 3216/1/12/ NÉBIH ÁTI (100 ml)] (Hivatkozási névként a NÉBIH ÁTI helyett még az ÁOGYTI vagy MgSzH betűsor is előfordulhat.)

foresto

Ennek a számnak a megléte a garancia arra, hogy a terméket a hatóság ellenőrzi, azaz, hogy azt engedélyezték, vizsgálták, és folyamatosan figyelemmel kísérik az előnyeit és kockázatait.

Miért jelent veszélyt házi kedvenceinkre, ha valaki olyan nyakörvet vásárol, amelynek a csomagolásán ez a szám nem található meg? Akkor ugyanis a vásárló lemond arról a biztonságról, amit a hatósági felügyelet jelent. Probléma esetén, például allergiás reakció fellépésekor hiába fordul az ijedt állattartó és a kezelő állatorvos a hatósághoz. Ha nem áll rendelkezésére pontos információ a termékről, akkor a hatóság sem tud segíteni oly mértékben, mint egy engedélyezett és mellékhatásairól ismert termék esetében.

Hogyan juthat hozzá a legjobb kullancsirtó nyakörvhöz?
Korábbi cikkünkből kiderül!

Ez is érdekelheti

A laboratóriumi eredmények

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján a hatóanyag-tartalom a kiskereskedőknél vett, NÉBIH törzskönyvi számmal rendelkező 14 mintában megfelelő volt. Az interneten vásároltak közül két, Magyarországon nem engedélyezett termék hatóanyagtartalma azonban nem volt megfelelő . Az egyik nyakörvben semmilyen hatóanyag nem volt kimutatható, míg a másikban a csomagoláson jelzett hatóanyagokból csak egy volt megtalálható a termékben.

Bebizonyosodott tehát, hogy a külföldi internetes oldalakról rendelt kutyanyakörvekkel különösen óvatosnak kell lenni. Azon túlmenően, hogy Magyarországon nem engedélyezett termékekbe botolhatunk, egyáltalán nem biztos, hogy az a csomagoláson feltüntetett hatóanyagot tartalmazza. Internetes vásárlás esetén egyébként is fontos meggyőződni a kép alapján arról, hogy a nyakörv csomagolásán megtalálható-e a forgalomba hozatali engedély száma.

A nyakörvek hosszát és tömegét is ellenőriztük. Három kullancsriasztó nyakörv esetében, a hatékonyságot nem befolyásoló, kisebb hiányosságot találtunk. A termékek hossza
3-3,5 cm-el rövidebb volt a deklarált 75 cm-hez képest. A termékek gyártói emiatt írásbeli figyelmeztetésben részesülnek.

Mi mindenre figyeljünk még?

A felelős gazdi a csomagoláson feltüntetett lejárati időt is ellenőrzi! A lejárati idő meghatározása úgynevezett stabilitási vizsgálatok alapján történik, azon túl nem igazolt sem a gyógyszer biztonságossága, sem a hatékonysága. A lejárati idő után felbontott terméknél tehát nem lehetünk biztosak abban, hogy megvédi kedvencünket.

Olvasta már? Miért csak az adott fajnak (kutya, macska) megfelelő szert használjuk?
Rangsoroltunk

Olvasóink korábbi terméktesztjeink alkalmával már megszokhatták, a Szupermenta kedveltségi rangsort is állít. A nyakörveket ezúttal a kedveltségi vizsgálat során is három csoportban teszteltük: egyik csoportba kerültek a kullancsirtó, a másikba a kullancsriasztó nyakörvek, a harmadikba pedig az internetes rendelésből származó termékek.

Ezúttal is több szempontnak megfelelően vizsgáltuk azokat. Az értékelők a fizikai jellemzőket, a dobozon lévő információk és a használati utasítás megértést segítő voltát, a termékek illatát és egyéb, extra tulajdonságukat is pontozták.

Vásárlás során fontos, hogy már a dobozon látható információk elegendőek legyenek ahhoz, hogy a tudatosan vásárló gazdi egyértelműen el tudja dönteni, hogy melyik a számára legmegfelelőbb termék. Ezért előnyként értékeltük, ha a csomagoláson felhasználóbarát  módon tüntették fel azokat az információkat, mint például hány hónapos kortól használható; vízálló vagy sem; mennyi a hatás időtartama; kullancs és bolha ellen is alkalmazható-e. Ezen felül a használati utasítást is tüzetesen szemügyre vettük.

A laikus, de kutyatulajdonos tesztelőink az irtók közül a Beaphar nyakörv, a riasztóknál a HappyPet Guard nyakörv dobozát és használati utasítását tartották a leginformatívabbnak. Az interneten vásárolt három nyakörv közül az egyikhez semmilyen tájékoztatást nem mellékeltek a másik kettőnél angol nyelvű tájékoztatást tartalmazott a csomagolás.

A fizikai jellemzőknél fontos szempont volt, hogy a nyakörv felrakása könnyű-e, csatja mennyire erős, anyagát tekintve milyen minőségű a nyakörv. Az irtók közül a Scalibor protectorband nyakörve, a riasztóknál pedig – ahogyan a tájékoztatásnál is – a HappyPet Guard nyakörve kapta a legmagasabb pontszámot.

Aki lakásban tartja kedvencét, jól tudja, hogy vásárlás során fontos szempont a termék illata. A tesztelők a kellemetlen illattól mentes nyakörveket preferálták. Az irtók közül a Scalibor protectorband nyakörvre, a riasztóknál Dr. Pet nyakörvre és a Panzi Plus-ra adták a legmagasabb értéket.

Ezen termékcsoport esetében kiemelten fontos a minőség kérdésköre, mivel magában kell foglalnia a kellő hatást úgy, hogy minél kevésbé terhelje a vele egy térben élőket és a környezetet. A nyakörvek végső rangsorát azok élettani hatása, a kedveltségi vizsgálat eredménye, valamint a különböző, felhasználás szempontjából egyéb fontos tulajdonságai adták. A külföldről rendelt termékek nem rendelkeznek hazai engedéllyel, így ennél a csoportnál nem állítottunk fel rangsort.

Ennek megfelelően a kullancsirtó nyakörvek versenyében első helyen a Foresto nyakörv végzett. Második lett a Bobi Star, míg harmadikként a Scalibor protectorband zárt.

dobogó

A kullancsriasztó nyakörvek rangsora a következőképp alakult. A dobogó legfelső fokára a HappyPet Guard állhatott fel, a második helyet a Preventix szerezte meg, míg harmadik lett a Dr. Pet kutyanyakörv.

dobogó

Nem mindennapi kísérlet

Terméktesztünk során nem csupán azt akartuk ellenőrizni, hogy a felbontást követően tartalmazzák-e a vállalt hatóanyagot a termékek, hanem arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a terméket engedélyeztető által vállalt hetek-hónapok után is hatásosak-e a nyakörvek. Éppen ezért próbára tesszük valamennyi mintát. A kísérlet végén természetesen minden tapasztalatról és eredményről részletesen beszámolunk itt, a Szupermentán.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk