Image default

Vényköteles, vénymentes, szabadon forgalmazható

Hogyan juthatunk hozzá a legjobb kullancsirtó nyakörvhöz?

Hamarosan érkezik a Szupermenta legújabb terméktesztjének eredményhirdetése, amely során a Nébih különböző márkájú és hatóanyag tartalmú kullancsirtó- és riasztó nyakörveket vizsgált meg. A legtöbb termékhez vény nélkül lehet hozzájutni, kettő kivételével pedig szabadon forgalmazhatóak. De mit is jelent ez valójában?

A szabadon forgalmazható készítményeket nem csak az állatorvosnál vagy az állatpatikában lehet megvenni, hanem az állatkereskedésekben, az állateledelesnél, de még akár a nagy bevásárló központokban is. Ezekben az üzletekben valamivel olcsóbban juthatunk hozzá a kullancsirtó nyakörvekhez és más készítményekhez, de ezért cserébe le kell mondanunk a szaktanácsadásról. Az állatorvosi rendelőkben azokat a készítményeket forgalmazzák, amelyekről jó tapasztalatokkal rendelkeznek a páciensek visszajelzése alapján. Itt szaktanácsot is kap a vásárló a nyakörvek használatához. Ezért mindenképpen indokolt kikérni az állatorvosi rendelőben vagy az állatpatikában dolgozó állatorvos tanácsát, még akkor is, ha végül máshol vesszük meg a kullancsirtó nyakörvet.

Ez is érdekelheti

Az állatorvosi rendelőkben azokat a készítményeket forgalmazzák, amelyekről jó tapasztalatokkal rendelkeznek a páciensek visszajelzése alapján. Itt szaktanácsot is kap a vásárló a nyakörvek használatához. Ezért mindenképpen indokolt kikérni az állatorvosi rendelőben vagy az állatpatikában dolgozó állatorvos tanácsát, még akkor is, ha végül máshol vesszük meg a kullancsirtó nyakörvet.

Szigorú szabályok

A Nébih akkor engedélyezi, hogy az állatgyógyászati készítmény szabadon forgalmazható legyen, ha az a tulajdonságai alapján nem jelent kockázatot sem az állatra, sem a gazdira vagy a környező élővilágra akkor, ha az előírások szerint használják. Vannak olyan állatgyógyászati készítmények, amelyek szintén kiadhatóak a vásárlóknak vény nélkül, de a forgalmazásuk engedélyhez kötött.

Kizárólag állatorvosi rendelvényre lehet kiváltani az élelmiszer-termelő állatok kezelésére szolgáló összes készítményt és a kedvtelésből tartott állatoknak szánt azon készítményeket, amit csak állatorvos adhat be, vagy alkalmazásuk körültekintést igényel. A pontos előzetes diagnózist igénylő betegségek gyógyításához használt készítményekhez is csak vényre lehet hozzájutni. Ez a helyzet azoknál a betegségeknél is, amelyeknél a gyógyszer beadása befolyásolhatja a későbbi kezelést. De ide tartoznak az immunológiai állatgyógyászati készítmények is.

Hamarosan olvashatják legfrissebb, kullancsirtó kutyanyakörv terméktesztünk eredményeit.

A cikk az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet 74. §- a alapján készült.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk