Image default

Szuperbaktériumok

Az egyik legnagyobb megoldásra váró probléma a mai állatgyógyászatban az, hogyan lehet legyűrni a gyógyszereknek egyre inkább ellenálló kórokozókat. Egy korábbi cikkünkben már volt róla szó, hogy ha az előírtnál kevesebb kullancsirtó szert permetezünk a kutyára, akkor a kevesebb hatóanyaghoz könnyebben hozzászoknak a kórokozók. De nem csak a kevesebb hatóanyag használata lehet veszélyes.

Hasonlóan az emberekhez, az állatok szervezetében is vannak jótékony és káros baktériumok. Mindkettőnek elképesztő az alkalmazkodóképessége. A különböző készítmények, hatóanyagok nem megfelelő alkalmazása esetén a baktériumok védettséget szereznek a hatóanyagok ellen. Ez azt jelenti, hogy akkor is képesek szaporodni és fertőzni, amikor ezekkel a készítményekkel védekezünk ellenük.

Magas lázat, vérfesték-vizelést és lebénult szemizmokat okozhat a kullancscsípés a kutyáknál. Kattintson!

Sok baktérium akár 20-30 perc alatt is képes szaporodni. A természetes kiválasztódás segítségével válnak ellenállóvá a készítményekkel szemben. Így jönnek létre a rezisztens mutációk. Ezek a mutáns baktériumok továbbörökítik az ellenálló képességüket az utódaiknak, és ellenük már hatástalanok lesznek a korábban jól bevált állatgyógyászati készítmények.

 A baktériumok, paraziták elleni hatékonyság az előírásoknak megfelelő használattal is „kophat”. Hiszen a kórokozók is alkalmazkodnak a körülményekhez, és pont a különösen stramm, ellenálló csapatoknak lesz alkalmuk a génjeiket elterjeszteni. Erre mondjuk, hogy rezisztenssé válnak egy hatóanyagra. De ugyanez lehet a hatóanyagok túlhasználatának következménye is. Akkor beszélhetünk erről, amikor a ténylegesen és orvosilag indokoltnál többször vagy hosszabb ideig alkalmaztuk a készítményt.

Ez is érdekelheti

A gazdik is segíthetnek a harcban

A forgalomban lévő, engedélyezett készítményeknek tehát sem az előnyei, sem a kockázatai nem állandóak. Ezért nagyon fontos, hogy ezeket folyamatosan figyelemmel kísérjük, és ha szükséges, változtassunk az alkalmazáson. A váltás előtt azonban feltétlenül ki kell kérni az állatorvos véleményét.

Krémezni, csavargatni, gyufával piszkálni – kattintson ide a kullancsokkal kapcsolatos tényekért és tévhitekért!

Ha egy készítmény elveszíti a hatékonyságát, vagy különösen súlyos kockázatra derül fény az alkalmazásával kapcsolatban, akkor a hatóság vissza is vonhatja a forgalomba hozatali engedélyt. Az információk gyűjtésében nagyon sokat segíthetnek a kutyatulajdonosok. Ha bármilyen kellemetlen tünetet, mellékhatást vagy esetleg hatáselmaradást tapasztalnak, azt mondják el állatorvosuknak, illetve jelentsék közvetlenül az engedélyesnek vagy a hatóságnak.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk