Száraz macskaeledel terméktesztünk során háromféle ízesítésű eledelt vizsgálatunk: marhahúsos, csirkehúsos és halas változatokat. Cikkünkből kiderül, mely összetevők esetében különösen fontos, hogy a táplálás által bekerüljenek a kedvencünk szervezetébe.
A macskáknak elsősorban állati eredetű összetevőkre van szükségük, növényi alkotóelemekre pedig csak kisebb mennyiségben. Nélkülözhetetlen számukra a taurin, amely természetes formájában a húsokban található meg.
Taurin
A taurin egy olyan létfontosságú aminosav, amit a macska szervezete nem képes előállítani, így a bevitele egyedül a táplálékon, esetleg táplálékkiegészítőn múlik. Nem megfelelő mennyiségű bevitel esetén súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki, mivel nélkülözhetetlen a retina épsége, valamint az idegrendszer fejlődése és egészséges fenntartása érdekében.
Vitaminok, nyomelemek
Négylábú kedvenceink számára az A, D és E-vitaminok megléte a legfontosabb. Mindezek mellett a nyomelemek szükséges jelenléte sem elhanyagolható, elsősorban a vas, a réz, a mangán, bevitelére kell ügyelni a gazdának.
Olajok, zsírok
Az emésztő- és vesefunkciók megfelelő működésének megőrzése érdekében az olaj és a zsír meghatározó összetevők az eledelekben.
Ez is érdekelheti
Érdemes olyan macskaeledelt választani, amely több húst és zsírt, viszont kevesebb gabonafélét és növényi eredetű anyagot tartalmaz.
Gabonafélék
Elsősorban energiahordozóként vannak jelen a macskaeledelek összetevői között. Mivel a nyers magvakban lévő keményítő lebontására a macskák nem képesek, a hús alapú macskaeledeleket csak hőkezelt gabonafélékkel szabad kiegészíteni.
Növényi származékok
A macskáknak növényi anyagokra csak kis mértékben van szükségük, mivel rövidebb emésztőrendszerrel rendelkeznek. Ennek következtében a növényi cellulóz feldolgozása nehezebb számukra, mint az állati alkotóelemeké.
A macskaeledel típusokról itt olvashat!
Forrás: Fodor Kinga: Mit egyen a macskám?; Harald Wenzel: A macskák helyes táplálása