A burgonyának számtalan fajtáját nemesítették már ki, hogy az országonként eltérő fogyasztói elvárásoknak, környezeti adottságoknak megfeleljenek. Mi, magyarok melyeket kedveljük leginkább? Cikkünkben összegyűjtöttük a legnépszerűbb fajtákat.
Egy kis történelem
Az amerikai kontinensről származó burgonya nagy karriert futott be Európában, sok helyen, főleg a hűvösebb klímájú vidékeken alapvető élelmiszerré vált. Fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az 1845-46-os nagy éhínség Írországban, amikor a gombafertőzés következtében megsemmisült burgonyatermés miatt a lakosság negyede éhen halt, másik negyede pedig kivándorolt.
Hazánkban alapvetően a rózsaszín héjú, fehér húsú burgonyát szeretik a vásárlók, ezzel szemben például Nyugat-Európában inkább a sárgahéjú burgonya közkedvelt. Ennek a legfőbb oka a megszokás és a gasztronómiai hagyományok. A gumó színénél azonban sokkal fontosabb tulajdonság a beltartalom, főként a keményítő aránya a burgonyában, ugyanis alapvetően a keményítőtartalom határozza meg, hogy milyen felhasználásra alkalmas.
Tudta?
Minél több a keményítő a burgonyában, annál jobban szétesik főzéskor, ugyanis a megduzzadó keményítőszemcsék szétfeszítik a gumót.
Legnépszerűbb fajták
Általánosságban elmondható, hogy néhány jól bevált, széles körben elterjedt fajta mellett minden országban eltérő a termelők és fogyasztók preferenciája a fajtákat illetően. A hazai boltok fajtaválasztéka meglehetősen sokszínű, hiszen a magyar termesztésű burgonya mellett gyakori a más országokból behozott termék is. Érdemes áttekinteni, milyen fajták fordulnak elő leggyakrabban a hazai boltok polcain:
- Red Scarlett: Korai érésű, igen bőtermő, nem túl igényes, többféle betegséggel szemben is ellenálló fajta. Rózsaszín héjú, sárga húsú, nagy gumójú, alacsony-közepes keményítőtartalmú, „B” főzési típusú burgonya. Magyarországon az egyik legelterjedtebb fajta.
- Desiree: Jól bevált holland fajta, amely jól viseli a nem éppen ideális termesztési körülményeket is. Rózsaszín héjú, sárga húsú, főzési típusát tekintve „B”.
- Balatoni Rózsa: Hazai nemesítésű, jól alkalmazkodó, betegségekkel szemben ellenálló fajta. Rózsaszín héjú, könnyen pucolható, nem feketedő húsú, „B” főzési típusú burgonya, melynek népszerűsége egyre növekszik.
- Cherie: Pirosas rózsaszín héjú, kissé hosszúkás, sima felületű. Jellemzően piacokon találkozhatunk ezzel a fajtával. „A” főzési típusú fajtából az egyik legnépszerűbb.
- Impala: Sárga héjú, világos sárga húsú, jól tárolható és szállítható fajta. „A” vagy „A-B” főzési típusú.
- Agria: Nagy gumójú, sárga héjú, betegségekkel szemben ellenálló fajta. „B-C” vagy „C” főzési típusú. Otthoni hasábburgonya készítésére kifejezetten alkalmas.