Image default

A csiperkegomba minősége, avagy milyen a jó gomba? Tanácsok gombavásárláshoz

Az élelmiszerboltok polcain és a piacokon nagyon sokféle termesztett és vadon termett gombával találkozhatunk. A fehér csiperkegomba szinte minden üzletben elérhető, ezért cikkünkben adunk néhány hasznos tanácsot, hogy milyen szempontok figyelembevételével érdemes csiperkegombát vásárolnunk.

Frissesség

A gomba nagy víztartalma miatt hamar fonnyad, romlik, ezért nem tartható el hosszú ideig; hűtőszekrényben 3-4 napig tárolható. Vásárlásnál törekedjünk arra, hogy minél frissebb gombát válasszunk, melynek jellemzője, hogy kemény és rugalmas. A termesztés során előfordulhat, hogy a gombát szedés előtt túlöntözik, ami ilyenkor sok vizet szív magába, így rövidebb ideig eltartható. Az ilyen gomba tapintásra puha, de nehéz; tönkje vagy akár a kalapja is elvágva vizenyős szürkésbarna, és kézzel vizet nyomhatunk ki belőle.

Fejlettség

A csiperkegomba fejlettségét tekintve lehet zárt, ilyenkor a lemezek nem látszanak, a kalap szorosan a tönkre van még záródva. Lehet hártyás, ilyenkor a kalap már kezd kiterülni, de a lemezeket még zárt hártya fedi. Továbbá lehet nyitott, amikor a hártya már felszakadt, és láthatók a gomba lemezei is, a kalap pedig kiterült, de még domború. A csiperkegomba lemezei fiatalon rózsaszínűek, majd ahogy a spórák érnek, a lemezek csokoládébarnára színeződnek.

Általában a zárt csiperke a legkedveltebb, azonban a nagyobb, nyitott kalap sem jelent csökkent minőséget, mivel bizonyos felhasználási célokra ez a legmegfelelőbb állapot, például grillezéshez. Az elöregedett csiperke kalapja lapos, lemezei sötétbarnák, ilyenkor általában már fonnyadt is, állaga puha, szivacsos.

Megjelenés

A jó minőségű gomba ép, nincs szétesve a tönk és a kalap, nem törött, szépen levágott tönkje van. Egészséges, nyomódásoktól, foltoktól mentes. Fontos kiemelni, hogy a fehér csiperke nagyon kényes az árukezelésre, minden érintés, ütődés nyomot hagy rajta, ezért a lehető legkevesebbszer pakolgassuk! Előfordul, hogy a fehér csiperke kalapja nem sima, hanem kisebb-nagyobb mértékben fehér pikkelyek borítják. Az ilyen pikkelyes gombák általában későbbi termőhullámok során jelennek meg, de ez az áru minőségét nem rontja.

Csomagolás

A csiperkegombát ömlesztett (lédig) és kiszerelt (tálkás) csomagolásban is forgalmazzák. A hosszabb ideje tárolt gomba befülledhet, bepenészedhet a hűtőben is, ha nem kellően szellőző csomagolásban van. Legyen tiszta, takaróföldtől mentes. A gombát csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad megmosni (hámozni nem kell!); mosott gomba nem forgalmazható.

Segíthet a választásban, ha a címkén szerepel a csomagolás dátuma vagy más olyan adat, mely alapján látható, melyik a frissebb csomag, ha esetleg több tétel is lenne együtt a polcon. A csomagolási egységeken (rekesz, karton vagy tálka) kötelezően szerepelnie kell a csomagoló vagy forgalmazó nevének és címének, valamint a származási ország megnevezésének.

Milyen szabályok vonatkoznak a tálcás gombákra? Cikkünkből kiderül!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk