Image default

A legkedveltebb csomagolt burgonyák

A csomagolt burgonyák hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi, mely termékek kerültek a dobogóra ebben a kategóriában? Cikkünkből kiderül!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők 27 féle csomagolt burgonyát kóstolhattak meg, melyek között 6 db „A” típusú, 16 db „B” típusú és 5 db „C” típusú burgonya szerepelt. A burgonyák felhasználását illetően az „A” típusú burgonyát saláták készítéséhez, a „B” típusút főzéshez, míg a „C” típusú burgonyát sütéshez ajánlják.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

Tesztünkben az „A” típusú, a „B” típusú és a „C” típusú burgonyákat külön összesítettük, így esetünkben 3 rangsor, illetve dobogó szerepelt a kiértékelés során.

A résztvevők összesen 5 szempont mentén értékelték a csomagolt burgonyákat.

 • Külső megjelenés szempontjából a fajtára jellemző megjelenésű, ép, nincs eltávolított része, nem hiányos. Tiszta, mentes a barna foltoktól, 4 mm mélységet meghaladó repedésektől, a zöld elszíneződéstől, az 5 mm mélységet meghaladó szürke, kék vagy fekete héj alatti foltoktól, üregességtől, fekete elszíneződésétől, fásodástól, üvegességtől, a 2 mm mélységnél mélyebbre hatoló varasodástól, fagy által okozott sérüléstől, a nem természetes felületi nedvességtől.
 • A színét illetően a burgonyafajtára jellemző színű héj és metszéslap, továbbá zöld-, fekete-, barna foltoktól, elszíneződéstől mentes, azonos színárnyalatú.
 • A termék illata megfelelő, ha friss, a burgonya fajtájára jellemző illatú, tiszta, jellegzetes, aromás, harmonikus, natúr, idegen- és mellékszagtól mentes. Állott, savanykás, fülledt, dohos, romlásra utaló szagtól mentes.
 • Íze a burgonyafajtára jellemző, kellemes ízű, harmonikus, minden idegen-és mellékíztől, állott, savanykás, keserű, romlásra utaló íztől mentes.
 • Állománya a burgonyára jellemző, tapintásra kemény.
  Az „A” típusú burgonyák esetében azonos mértékben átfőtt, nem szétfövő, keményen fövő, finomszemcsés textúrájú. Ne legyen túlfőtt, szétfőtt, szétmálló, vizes állagú, tapadós, kemény, nyers hatású, egyenetlen állományú.
  A „B” típusú burgonyáknál azonos mértékben átfőtt, kissé lisztes, kissé szétfövő. Puha, omlós, szájban elomló, finom textúrájú, ne legyen túlfőtt, szétfőtt, szétmálló, vizes állagú, tapadós, kemény, nyers hatású, egyenetlen állományú.
  A „C” típusú burgonyák esetében pedig azonos mértékben átsült, laza szerkezetű, nagyobb szemcsézettségű. Puha, omlós, szájban elomló, ne legyen túlsült, szétfőtt, szétmálló, vizes állagú, tapadós, kemény, nyers hatású, egyenetlen állományú.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk