Image default

Gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények szabályozása

A téli időszak egyik legnépszerűbb alapanyaga a gesztenye. A Magyar Élelmiszerkönyv az ebből előállított készítményeket is szabályozza. A minőségi kritériumokról, érzékszervi jellemzőkről és a felhasználható összetevőkről is rendelkezik. Nézzük, hogyan!

A gyorsfagyasztott gesztenyekészítményekre vonatkozó szabályokat Magyarországon az egyes gyorsfagyasztott élelmiszerekről szóló 2-604 számú Magyar Élelmiszerkönyvi irányelve foglalja össze.

A gesztenyét válogatják, mossák, megfőzik, majd héjtalanítják. Áttörik, és terméktől függően cukor, édesítőszer, fűszer- és aromaanyagok hozzáadása mellett, illetve gesztenyemassza esetén azok nélkül egyneműsítik, csomagolják, gyorsfagyasztják, – 18°C alatti hőmérsékleten tárolják.

Ez is érdekelheti

Mik lehetnek a felhasználható összetevők?

A termék szelídgesztenyéből készül [Castanea sativa, Mill. (C. vesca, C. vulgaris valamint fajtaváltozatainak magtermése)].

A gesztenyekészítmények előállításához kizárólag ép, egészséges, emberi fogyasztásra alkalmas, növényi és állati kártevőktől mentes termés használható fel.

Egyéb felhasználható összetevők (kizárólag a gesztenyepüré, illetve gesztenyepüré édesítőszerrel termék esetén):

  • Aromák
  • Cukor (csak a gesztenyepüréhez)
  • Édesítőszer (csak a gesztenyepüré édesítőszerrel termékhez)
  • Ízesítő anyagok (pl. vanília, szeszesital).
Érzékszervi jellemzők felengedett állapotban, szobahőmérsékleten:

Szín: a friss gesztenyemasszára jellemző, világosdrapp szín.

Állag: homogén állományú, képlékeny massza, csomóktól mentes.

Illat: gesztenyére, illetve a felhasznált anyagokra jellemző tiszta, jól felismerhető illatú, minden idegen illattól mentes.

Íz: jellegzetes gesztenye íz. Gesztenyepüré esetében a felhasznált anyagok íze kellemesen érződik és harmonikusan illeszkedik a gesztenye ízéhez. Minden idegen íztől mentes.

 

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk