Image default

Mire figyeljünk burgonya vásárlásakor?

Mint minden más élelmiszer esetében, a burgonya vásárlásakor is fontos a tudatos választás. A megfelelő fajta és főzési típus mellett érdemes odafigyelni a csomagolásra és a jelölésekre is, ugyanis ezek együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő információkat tudjunk meg a burgonya állapotáról, tulajdonságairól, származásáról.

Az étkezési burgonya minőségi követelményeit rendeletben szabályozzák.
A külső megjelenésre és állagra is oda kell figyelni vásárláskor, de a csomagolás és a jelölések is fontos adatokkal szolgálnak.
Összeszedtünk néhány tanácsot a megfelelő burgonya választásához.

  1. A csomagolásnak védenie kell a burgonyát, a megfelelő szellőzés biztosítása mellett. Érdemes ezért ennek megfelelően burgonyát választanunk.
  2. Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a csomagolóanyag belseje tiszta-e, és nem okoz-e külső vagy belső sérülést a burgonyán.
  3. Ellenőrizzük, hogy az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezés jól olvashatóan szerepel-e a csomagoláson.
  4. Javasolt megnézni a címkén a burgonya fajtáját, a főzési típusát és a feltüntetett mérettartományt is.
  5. Olvassuk el a csomagoló és forgalmazó nevét, címét, a burgonya származási országát, valamint a csomagolás időpontját is, amely probléma esetén a későbbiekben segítséget is nyújthat.

A csomagolt burgonyák esetében is célszerű tehát odafigyelnünk a tudatos vásárlásra: mindig az igényünknek megfelelő, jó minőségű, megbízható forrásból származó és megfelelő jelölésekkel ellátott burgonyát válasszunk.

Forrás: 34/2016. (V. 4.) FM rendelet

Ismerkedjen meg a burgonyák főzési típusaival! 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk