Image default

Összetevők rengetegében

Mit tartalmaz a majonéz?

Sokunk kedvenc mártogatósa, de ételek ízesítésére, lágyítására is kiváló. A házilag készített majonéz legfőbb összetevői a növényi olaj valamint a tojássárgája. A boltok polcain található termékek azonban számos egyéb hozzávalóval készülnek. De pontosan mit tartalmaznak a kereskedelemben kapható népszerű termékek? Cikkünkből kiderül.

Mint számos más élelmiszer esetén, a majonéz összetevőiről is a termék címkéjét böngészve kaphatunk tájékoztatást. Az összetevők sokasága azonban sokszor riasztóan hathat, ezért alábbiakban összegyűjtöttük az egyes termékekben előforduló leggyakoribb összetevő csoportokat.

Zsírforrások

A majonéz, annak növényi olaj és tojás tartalma miatt zsírforrásként szolgál szervezetünk számára. A kereskedelemben forgalmazott majonézek zsírtartalom szempontjából igen változatosak lehetnek, a növényi olaj és tojástartalomtól függően  a zsírtartalom 15-80 % között változhat, illetve léteznek csökkentett zsírtartalmú, úgynevezett „light” majonézek is.  A legtöbb termék növényi olaj tartalmát a gyártók finomított napraforgó étolaj vagy repceolaj hozzáadásával fedezik.

A másik jelentős zsírforrás a tojás, amely felhasználási formáját tekintve lehet tojássárgája lé, tojássárgája por vagy teljes tojáspor.

Fűszerek, ízesítőszerek

A majonéz ízesítésére használatos többek között az étkezési só, cukor, ecet valamint a mustár. Egyes típusokban találkozhatunk hozzáadott aromákkal is.

Ez is érdekelheti

Tartósítószerek, antioxidánsok

A tartósítószerek „olyan anyagok, amelyek a mikroorganizmusok okozta romlás megakadályozásával meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatósági időtartamát és/vagy védelmet biztosítanak a kórokozó mikroorganizmusok szaporodásával szemben”. A majonéz előállítás során a leggyakrabban alkalmazott tartósítószerek a nátrium-benzoát, valamint a kálium-szorbát.

Az antioxidánsok az oxidáció okozta romlás pl.: a zsírok avasodásának és egyes színváltozások megakadályozásával hosszabbítják az élelmiszerek eltarthatósági időtartamát. A majonéz előállítása során leggyakrabban alkalmazott antioxidáns a kalcium-dinátrium-EDTA.

Nátrium-benzoát/E211: A benzoesav nátriumsója. A benzoesav a természetben is (pl. bogyós gyümölcsökben) előforduló vegyület.Kálium-szorbát/E202: A szorbinsav káliumsója. A szorbinsav a természetben is előforduló (pl. madárberkenye termésében) anyag. Kalcium-dinátrium-etilén-diamin-tetraacetát vagy kalcium-dinátrium-EDTA /E385: az etilén-diamin-tetraecetsavnak (EDTA) kalciummal és nátriummal alkotott sója. A nehézfém-ionokat köti meg, amely által gátolja a szín- és íz változásokat.
Kíváncsi, mely E-szám, pontosan mit jelent? A Nébih E-szám keresőjében sok hasznos információt találhat!
Savanyúságot szabályozó anyagok

A majonéz előállítás során leggyakrabban használt étkezési savak, mint a citromsav, a tejsav, vagy az ecetsav növelik az elkészült termék savasságát és/vagy biztosítják hozzá a savanyú ízt.

Stabilizátorok, sűrítőanyagok, módosított keményítők

A módosított keményítőt az étkezési keményítő kémiai kezelésével állítják elő. Az élelmiszer kívánt állagának kialakítására szolgál. A majonézben legtöbbször burgonya- vagy kukoricakeményítő formájában fordulhat elő.

A majonéz előállítás során felhasznált xantángumi, az élelmiszerek megfelelő állományát kialakító, természetes eredetű adalékanyag.

Színezékek

A színezékek olyan anyagok, melyek felerősítik vagy helyreállítják az élelmiszerek színét. A majonéz előállítása során gyakori a karotinok, azaz a narancssárga színanyagok felhasználása.

Forrás: 1333/2008/EK rendeletelelmiszerlanc.kormany.hu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk