Image default

Mitől light egy light majonéz?

Azt már tudjuk, hogy a majonéz tojássárgája és növényi olaj tökéletes emulziója során keletkezik. A magas kalóriaérték e két alapelemnek tudható be, mivel a tojássárgája is javarészt zsírt tartalmaz. De létezik-e olyan majonéz, amely beletartozik a csökkentett kategóriába?

A válasz egyértelműen igen! Ezeken a majonézeken szerepelhet a „light” kifejezés. Nézzük kicsit bővebben a light kategóriát!

Az élelmiszereken feltüntethető tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozásáról a 1924/2006 EK rendelet nyilatkozik.

A „light” vagy „lite” direkt fordítása szerint a termék: könnyű. A „light” kifejezés mindig arra utal, hogy a termék valamilyen nagy energiájú összetevőjét csökkentették. Az állítással együtt az élelmiszer csomagolásán „light”, illetve „lite” jellegét adó jellemzőit is fel kell tüntetni. A majonézek esetében a zsírtartalmat csökkentik. Így a következő magyarázó feliratokhoz hasonlókat olvashatunk még egy-egy produktum csomagolásán: „kevesebb zsír és telített zsírsav tartalom a hagyományos majonézekhez képest” vagy „csökkentett zsírtartalmú”.

Ez is érdekelheti

Kérdés hogy milyen mértékű a csökkentés? Nos, a válasz: ahol az állítás csökkent energiatartalomra vagy tápanyagtartalomra vonatkozik, a csökkenés mértékének egy hasonló termékkel összehasonlítva legalább 30%-nak kell lennie. Fontos megjegyezni, hogy a csökkentésre való figyelemfelhívás nem kötelező, így lehet egy majonéz „light” felirat nélkül is csökkentett zsírtartalmú.

Forrás: 1924/2006 EK rendelet

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk