Image default

Erukasav és kén-dioxid – avagy mit miért vizsgáltunk a majonézekben?

Kíváncsi vagy, milyen szempontok alapján és mit vizsgálunk a laborjainkban egy-egy termékteszt során? Cikkünkből kiderül!

Szupermenta tesztjeink során, sorra vesszük a termékkör élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból fontos paramétereit. A rendelkezésünkre álló adatokból a technológiai eljárásra, annak megfelelőségére is következtethetünk. Majonéz esetében nézzük, melyek voltak ezek!

Zsírok, zsírsavak

A zsírsavak összetétele meghatározza egy-egy zsiradék tulajdonságait, utalva azok eredetére. Ezáltal levezethetjük, hogy a majonéz jellemzően mely növények olajából készült, összevetve a címkén jelölt alkotókkal is akár.  De arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy mekkora mennyiségben tartalmaz a termék jótékony hatású omega-zsírsavat vagy éppen az egészségre káros erukasavat.

Tartósítószerek

Az élelmiszer mikrobiológiai stabilitásának kialakításához és a gusztusos megjelenés biztosításához tartósítószert adagoltak néhány termékhez. A szorbinsav és benzoesavjelenléte egyaránt ezt a célt szolgálja. A tartósítószerek sokszínűsége abból ered, hogy különböző körülmények között (például eltérő pH-n), eltérő módon hatnak. Maximális mennyiségük EU rendeletben szabályozott.

Ez is érdekelheti

PAH-ok

A policiklikus aromás szénhidrogének, közismertebb gyűjtőnevükön PAH-vegyületek bizonyítottan rákkeltő hatásúak. Jelentős mértékben a környezeti tényezőkből kerülhetnek a szervezetünkbe, kisebb hányadban pedig a dohányzás és táplálkozás által. Az olajok egyike azon csoportoknak, amiben jellemzően előfordulnak. A majonéz olajos természete és az Európai Uniós rendeletben meghatározott határérték betartásának ellenőrzése teszi indokolttá az esetlegesen jelenlévő PAH-ok mennyiségének mérését a majonézekben.

Allergének

A táplálékallergia és -intolerancia kezelése az allergénmentes étrend fenntartása, aminek elengedhetetlen feltétele a fogyasztók pontos tájékoztatása. A majonéz több, potenciálisan jelenlévő allergént is tartalmazhat. Ezért is vizsgáltuk az adott összetevőre mentesként jelölt, illetve az adott allergén összetevőt nem tartalmazó termékekben a tojásfehérje, a mustár, a zeller és valamennyi majonéz esetén a kén-dioxid esetleges jelenlétét is.

Ha kíváncsi milyen eredményekkel zártak a majonézek a Nébih laboratóriumi vizsgálatain, olvassa el összefoglaló cikkünket!

Forrás: 1881/2006/EK rendelet1333/2008/EK rendelet

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk