Image default

Házi majonéz

A francia konyha alapja, hidegkonyhai termékek fő összetevője. Azt már tudjuk, hogy az üzletek polcain található majonézek milyen összetevőket rejtenek, de hogyan készítsük el házilag? Mire figyeljünk az alapanyagoknál és az elkészítésnél?

Mindenekelőtt nem árt tudni, ha házi majonéz készítése mellett döntünk, hogy kockázatos ételről van szó. Mivel nyers tojást tartalmaz, így szalmonella kerülhet bele. Ezért kisgyermeknek ne tálaljuk fel.

A klasszikus majonéz tulajdonképpen friss tojássárgája és csurgatott olaj tökéletes emulzióján alapul, amelyet tovább hígíthatunk, fűszerekkel és ételízesítőkkel pedig növelhetjük az élvezeti értékét (pl. mustár).

Különösen fontos, hogy minél frissebb tojást használjunk fel. A mártásunk kevergetése közben könnyen előfordul a kicsapódás, ebben az esetben citromlével javíthatunk rajta. A végeredményünk egy élénksárga, fényes, krémszerű alapmártás lesz, amelyet továbbfejlesztve megannyi különböző mártást kaphatunk.

Ez is érdekelheti

Az otthoni előállítás nagyjából 5 percet vesz igénybe. Élvezeti értékében viszont egészen más lesz, mint a boltban kapható változat. Hátránya, hogy nem tartható el sokáig.

Korábbi cikkünkben a mártások világáról olvashat!

Forrás: Bencsik Klára: Mit? Mivel? Hogyan? Ételkészítési technológia és kolloidika Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar. Budapest, 2003

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk