Borfogalom

BOR – e hárombetűs szó igazi fogalommá vált az évszázadok folyamán. De vajon mit nevezhetünk bornak a szakirodalom és jogszabályok alapján. Írásunkban röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A borászati termékeket az Európai Unió 17 kategóriába sorolja az Európai Parlament és a Tanács 1308/2013 EK rendelete alapján, amelyben pontosan meghatározott fogalmakat és az előállításuknál alkalmazható eljárásokat találhatunk. A rendelet melléklete a bor mellett olyan kategóriákat is definiál, mint például likőrbor, pezsgő, gyöngyözőbor vagy éppen szőlőmust.

Így a „bor” kifejezés szőlőbort jelent. Ettől eltérően a tagállamok engedélyezhetik a „bor” kifejezés használatát valamely gyümölcs nevével együtt, összetett szó formájában a szőlőtől eltérő gyümölcs erjedésével nyert termékek megnevezésére.

A rendelet szerint „A bor kizárólag zúzott vagy nem zúzott friss szőlő vagy szőlőmust teljes vagy részleges alkoholos erjedése által nyert termék”.

07.27_bor

Az Európai Unió területét az éghajlati viszonyokat figyelembe véve több övezetre bontották, ahol az előírások a természeti adottságokhoz igazodóan eltérhetnek. Magyarország a C. I. övezethez tartozik, melyben többek között a must cukortartalmát maximum annyi szacharóz, sűrített szőlőmust vagy finomított szőlőmustsűrítmény hozzáadásával szabad növelni, hogy ez 1,5%vol-nál ne okozzon nagyobb összes alkoholtartalom-növekedést, és az alkohol tartalom nem haladhatja meg a 12,5%vol-t. Egyes évjáratokban azonban ettől eltérést kérhet az adott ország.

Magyarországon és az Európai Unióban a borászati termék készítéséhez csak szigorúan szabályozott eljárások és kezelések alkalmazhatók, melyeket a 606/2009 EK Bizottsági Rendelet szabályoz. Naprakész nyilvántartást kell minden borásznak vezetni a borászati termékeiről, és azok csak előzetes analitikai és érzékszervi minősítést követően hozhatók közfogyasztásra forgalomba.

A borászati termékekre vonatkozóan még több
hasznos információt talál a NÉBIH hivatalos oldalán!

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook