Gyakran használt ízesítő anyag a vanília, amely majdnem minden háztartásban megtalálható vaníliarúd vagy vanília aroma formájában. De mi a különbség vanília ízű és vaníliás jégkrém kifejezések között? Cikkünkből kiderül!
Ön tudja, hogy a vanília ízű vagy vaníliás jégkrém kifejezések hátterében milyen különbség állhat? Vajon mely esetekben használhatóak a természetes aroma vagy a Bourbon vanília kifejezések? Jégkrém terméktesztünk apropóján körbejártuk, mikor használhatóak ezek a termékek csomagolásán.
Ez is érdekelheti
A vanília összetevő nyersanyagai lehetnek a vanília rúd, vagyis az egész vaníliabab vagy a vanília rúd belsejében lévő magok. Ezek felhasználása is több módon történhet. Feldarabolhatják, megfőzhetik vagy akár száríthatják, és azután vetik alá aprításnak.
Bourbon vanília
A Bourbon vanília Madagaszkáron és az Indiai-óceán más szigetein, a Comore-szigeteken és a Réunionban termesztett vanília neve. Réuniont korábban Bourbon övezetként ismerték, erről a térségről kapta a Bourbon vanília elnevezést.
Természetes aroma
Sokszor olvashatjuk az összetevők között a „természetes aroma” kifejezést, melyet az 1334/2008/EK uniós rendelet szabályoz. Ha egy aroma jellemzésére a „természetes” kifejezést alkalmazzák, az aroma-összetevőknek természetes eredetűeknek kell lenniük. Amennyiben az aromaforrás (pl. vanília) említésre kerül, az aroma-összetevők legalább 95%-ának a vanília növényből kell származnia, a fennmaradó legfeljebb 5% olyan anyag lehet, ami pl. frissebb, csípősebb, érettebb jelleget kölcsönöz az aromának vagy homogénebb állagúvá teszi.
Vanília ízű vagy vaníliás?
A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza a termékek ízesítésére való utalást: amely terméket csak aromával ízesítenek, abban az esetben az „ízű” szót kell használni. Ez alól csak a puncs ízesítésű jégkrémek képeznek kivételt. Ennek értelmében, amennyiben csak vanília aroma felhasználásával ízesítik a jégkrémet, akkor a Magyar Élelmiszerkönyvi megnevezését a „vanília ízű” kifejezéssel kell kiegészíteni!