Image default

Kávé, ahogy a „nagy könyvben” meg van írva

Avagy a kávé meghatározása és jellemzői a Magyar Élelmiszerkönyv alapján

Egy mediterrán ország kávézójának teraszán eszpresszót kortyolgatva vagy a munkahelyen egy gyorsan bekevert instant élénkítő hatását várva az élmény merőben más. Egy dolog azonban mégis közös bennük: a kávé. Egy finom feketét iszogatva nézzük meg, mi is e közkedvelt ital hivatalos meghatározása!

A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) értelmezése szerint a kávé egy- vagy többfajta nyerskávé pörkölésével, emberi fogyasztásra alkalmas kávéital készítésének alapjául szolgáló termék.

A megfelelő kávé esetében a kávészemek kívül-belül egyenletesen barnultak és egy meghatározott, minimum koffeintartalommal bírnak. Őrölt és szemes formában egyaránt forgalomba kerülhet, azonban idegen anyagot semmiképpen nem tartalmazhat a termék.

A MÉ alapján 5 termékcsoportot különítünk el:
  • kávé
  • kávékeverék
  • instant kávékeverék
  • pótkávé
  • kávéspecialitások

Ez is érdekelheti

A MÉ-ben egyébként az egyes termékcsoportok jellemzőit is megismerhetjük az alábbi szempontok szerint:
  • felhasznált összevetők listája
  • minőségi jellemzők
  • csomagolási és tárolási feltételek
  • jelölés
  • előállítás folyamata

 

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv 2-231 számú irányelv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk