Magyarországon a legtöbb szelídgesztenyét a cukrásziparban hasznosítják. Virágai jó mézelők, a gesztenyeméz különlegességnek számít. Termése, a gesztenye, nagyon sokféleképpen használható. Legtöbbször megsütik vagy főzés után készítenek belőle gesztenyepürét, illetve gesztenyemasszát. Lássuk mit, miért vizsgáltunk a gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények körében!
Héjtartalom
A gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények a sziklevelektől és a maghéjrészektől elkülönített főtt, héjatlanított, áttört gesztenyéből előállított termékek. A gesztenyemassza, illetve püré készítése mindig a gesztenye feldolgozásával, jelen esetben a főzésével kezdődik. Ha nem jó minőségű a gesztenye, vagy nem jön le teljesen a héja, akkor minden igyekezetünk kárba veszhet. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a gesztenyekészítményekben megengedett héjtartalom határértéke 15 pont. (A héjtartalmat pontban mérik. A gesztenyekészítményekben eltérő nagyságú héjrészek is előfordulhatnak, amelyeket szakmai számításokkal összesítenek, és így kapják meg a végleges pontot.) Az általunk vizsgált gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények esetében a termékek mindegyike megfelelt a héjtartalom előírásnak.
Ez is érdekelheti
Idegen növényi eredetű anyag vizsgálata
A Magyar Élelmiszerkönyv alapján a gesztenyemassza csak egyneműsített gesztenyéből készülhet, a gesztenyepüré az egyneműsített gesztenyén kívül cukrot, aromát és ízesítőanyagokat is tartalmazhat.
A termékteszt során minden termék esetében molekuláris biológiai vizsgálattal elvégeztük a rizs és burgonya referencia gén vizsgálatot, valamint a fénymikroszkópos vizsgálattal is megnéztük, hogy idegen növényi eredetű anyag (bab, burgonya, rizs, bambusz) kimutatható-e a termékekből. Megnyugtató, hogy rizs és burgonya referencia gén nem volt kimutatható egyik termékből sem, valamint a fénymikroszkópos vizsgálat során sem volt kimutatható egyéb növényi eredetű anyag, így a hamisítás ténye kizárható.
Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv