Vajon mennyi szolanint tartalmaz egy zöldre színeződött burgonya? Még ehető vagy inkább dobjuk ki? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ összehasonlító vizsgálatunkban. Ha kíváncsi a részletekre és az eredményekre, olvasson tovább!
Nincs burgonya szolanin nélkül
Csomagolt burgonya terméktesztünk és a hozzá kapcsolódó termékpróbák során már többször írtunk arról, milyen fontos odafigyelni a burgonyák szolanintartalmára. Ez ugyanis a burgonyában természetes módon előforduló káros anyag, mely a növény csíráiban, és a héja körül található meg a legmagasabb koncentrációban. A megfelelően termesztett és kezelt, egészséges burgonya gumói is tartalmazzák minimális mennyiségben ezt az anyagot, de a 100 mg/kg-os határérték alatti tartalom esetén a fogyasztása nem jelent kockázatot. Mi a helyzet a zöldre színeződött burgonyával? Vajon mennyi szolanin van benne? Lássuk!
Tudta?
A burgonyák szolanintartalmát több tényező is befolyásolja. Az érettségi foka mellett (az éretlen és a túlérett burgonyában is több a szolanin) a tárolási körülmények is döntő fontosságúak. Meghatározó, hogy a növények természetes vagy mesterséges fényt kapnak-e, valamint lényeges az is, hogy milyen hőmérsékleti viszonyok között tároljuk őket.
Zöldre színeződött vs. egészséges burgonya
A burgonya zöldes színe az ártalmatlan klorofillnak, azaz a fotoszintézisért felelős, zöld színanyagnak köszönhető, amely fény hatására alakul ki. Ez jelzi, hogy a burgonya huzamosabb ideig volt közvetlen fénynek kitéve, amiből következtethetünk a megnövekedett szolanintartalomra.
Kíváncsiak voltunk, hogy egy egészséges burgonyához képest mennyivel több szolanint tartalmaz egy zöldes színű krumpli.
Összehasonlító vizsgálatunk során a laboratóriumban megmértük egy zöld színű héjas burgonya és egy zöld színű hámozott burgonya szolanintartalmát, aztán összevetettük egy egészséges héjas krumpli, továbbá egy egészséges megpucolt krumpli szolanintartalmával.
A mérési eredmények a következőket mutatták: A zöldre színeződött héjas burgonyában 80,2 mg/kg szolanint mértünk, míg az egészséges héjas burgonyában 42,4 mg/kg-ot. Összefoglalva: jól látható tehát, hogy majdnem kétszer annyi szolanin van az elszíneződött krumpliban, viszont a 49/2014. (IV. 29.) VM rendeletben meghatározott 100 mg/kg határértéket – mely nyers, hámozatlan burgonyára vonatkozik – még így sem érte el.
A pucolás jótékony hatású?
A meghámozott burgonyákban a szolanin mennyisége az alábbiak szerint alakult: az egészséges krumpliban 39,6 mg/kg szolanint mértünk, azonban az elszíneződött héj nélküli burgonya mindössze 12 mg/kg szolanint tartalmazott.
A zöld színű és ép burgonyák szolanintartalma héjában és hámozva
héjas (mg/kg) | hámozott (mg/kg) | |
ép/egészséges burgonya | 42,4 | 39,6 |
zöld színű burgonya | 80,2 | 12 |
A Szupermenta program keretében a Nébih laboratóriumában végzett mérések eredményei.
Az eredmények ismeretében elmondhatjuk, hogy hámozással csökkenthetjük a szolanin mennyiségét, vagyis ha eltávolítjuk a gumó zöld részeit, akkor elkészíthetjük a burgonyát, és nem kell aggódnunk a szolanin esetleges káros hatásai miatt.