Image default

A szomszéd fűje…

Ahogy közeledik a tavaszi jó idő, egyre többen kezdenek kertjük ápolásába, füvesítésébe. A kerti puha gyepszőnyeg látványa semmivel nem összehasonlítható, de nem árt, ha tudunk pár dolgot a fűmagkeverék kiválasztása előtt.

Először is tisztáznunk kell, hogy pázsitot, vagy gyepet szeretnénk-e a kertbe. A pázsit olyan gyeptakaró, mely évekig takarja a talajt, sűrűn növő, és kizárólag pázsitfűfélékből áll. Általában rövidre nyírt, aprószálú és szőnyegszerű gyeptakarót jelent, mely a dekorációs szerep mellett szolgálhat például sportpályák lefedésére. Ezzel szemben, ha gyepről beszélünk, jellemzően magasabbra hagyott, lazább levélzetű talajtakaróra gondolunk. A gyep is lehet vetett, de keletkezhet természetes úton is- ekkor ősgyepnek nevezzük.

Ez is érdekelheti

Füvesítésnél az egyik legdekoratívabb választás a díszpázsit. Ezt akkor válasszuk, ha olyan területet szeretnénk befüvesíteni, melyet nem ér túlzott taposás. A díszpázsit jellemzően finomlevelű fűfajokból, vagy bizonyos tiprást tűrő, levelesebb fajokból áll. A keverékben találhatunk többek között tarackos tippant, cérnatippant vagy vörös csenkeszt.

A sportpázsitok vagy sportgyepek fontos tulajdonsága, hogy jól tűrjék a nagy igénybevételt. Általában talaj-előkészítést igénylő fűfajokból állnak és sok ápolást igényelnek. Ilyen fűmagot vetnek például futballpályákra, játszóterekre vagy füvesített strandokra. A csoport jellemző fűfajai a vörös csenkesz, tarackos tippan, réti perje, angolperje és a felemáslevelű csenkesz.

A virágos gyepek szintén igen dekoratívak; kertekben, parkokban szépen mutathatnak. Három fő módszer ismert a telepítésükre- a virágos növények magját összekeverhetjük a fűmaggal; vagy a már elvetett fűmagra szórhatjuk a virágmagokat; esetleg a már kikelt gyepbe ültetjük bele a virágos növények palántáit. A leggyakrabban látható virágok a gyepben a herefélék (pl. vöröshere) és a százszorszép.

Egyéb gyepek lehetnek a közutak menti gyepek, repterek, töltések, rézsűk gyeptakarói. Ezeknél mindig a konkrét célhoz választják meg a magkeveréket.

Az otthoni gyepünket tovább szépíthetjük, ha hagymás virágfajokat ültetünk a fűfajok közé. Ilyen szemet gyönyörködtető látvány lehet például a sáfránnyal vagy hóvirággal sűrűn borított gyepszőnyeg.

Bármilyen gyepszőnyeget is szeretnénk, a helyi adottságoknak megfelelő fűmag és gondos ápolás elengedhetetlen a megfelelő eredményhez. A telepítéshez és ápoláshoz is praktikus tanácsokat olvashattok később a Szupermentán!

Felhasznált irodalom: Dr. Gruber Ferenc: Pázsitok . Gyepszőnyegek / Mezőgazdaság Kiadó, Budapest 1964

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk