Image default

Mitől sávos a focipálya füve?

Arra az egyszerű kérdésre keressük a választ, hogy minek köszönhető, hogy csíkosnak látszik a futballpályák füve. A megoldást Laczkó Zoltán, a Groupama Aréna pályafenntartásának vezetője árulta el.

A sávosságot a fű nyírásával alakítjuk ki, a fűnyíró haladási irányától lesz a sávos hatás. – fedte fel a titkot már az elején a szakember. Azok a fűnyírók, amiket mi használunk, csak részben gördülnek kerekeken. A hajtást egy henger adja, ami teljes felületen elfekteti a füvet, ahol a fűnyíró elhalad. Ez a hengerelt hatás látható sávosnak. A fűnyíró haladási irányában világosnak, az ellenkezőben pedig sötétzöldnek látszik a pálya a fénytörésből következően. A négyszögletes vágáskép pedig a kereszt és hosszanti vágások elvégzésével alakul ki.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis miért van szükség a laikusok számára csak vonalasnak nevezett pályára, amikor a pályán tartózkodók számára ez mit sem számít. A játékosok biztosan nem lesznek gyorsabbak ettől, de bizonyára a precíz passzoláshoz sem tesz hozzá. Persze, erre is van logikus magyarázat.

Ez is érdekelheti

Az UEFA eseményein előírás, hogy keresztben sávos legyen a pálya, kizárólag így lehet nyírni a füvet. Ezzel növelhető a nézők játékhoz kapcsolódó, vizuális élménye, továbbá a bírók munkáját is segíti a leshelyzetek megítélésében.

Korábbi cikkünkben Laczkó Zoltánnal, a Groupama Aréna pályafenntartásának vezetőjével
készült videós interjúnk is megtekinthetik.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk