Image default

Fémzárolásban hazánk még az Egyesült Államokon is túltesz

De mégis mi is az a fémzárolás?

Aki vásárolt már valamilyen vetőmagot találkozhatott a fémzárolás fogalmával. Azonban a magok csomagolásán nincsen valójában zár, főleg nem fémből- mégsem hiányozhat semmilyen vetőmagról. Lássuk, hogy is van ez.

A fémzárolás valójában a vetőmagok minősítésének utolsó lépése. Szerepe kiemelkedő, hiszen csak akkor válik vetőmag hivatalosan az egyszerű magból, ha az minősített és fémzárolt. A világ legtöbb országában, így hazánkban is a vetőmag kizárólag fémzároltan hozható forgalomba zárt egységekben, hiszen csak így biztosítható a sikeres növénytermesztéshez szükséges, faj- és fajtaazonos, genetikailag tiszta, jó minőségű kiindulási alap.

A neve nem véletlen, ugyanis eredetileg a vetőmagos zsák száját lezáró fém plomba valóban egy zár volt. Ezzel manapság már nem lehet találkozni, helyét a záráson található speciális anyagból készült, hamisítás elleni jelölésekkel ellátott fémzárcímke vette át, ami a vetőmag hivatalos jelzése. Ha sértetlen állapotban van, az egy garancia a bontatlan zsákban található vetőmag minőségére. Ha a csomagolás vagy a fémzárcímke sérül, akkor a fémzárolás érvényét veszti, a vetőmag elveszti minősítését, nem hozható forgalomba.

Ez is érdekelheti

A kis csomagok jelölése

Természetesen, a boltokban található kis csomagokat nem egyesével vizsgálja és minősíti a hatóság, ezek nagyobb vetőmagtételekből származnak. Ilyen tételeket azonban csak az bonthat kisebb részekre, aki rendelkezik vetőmag kiszerelői engedéllyel. Ezért is látható a kis kiszerelések csomagolásán vagy a kiszerelő neve és székhelye vagy az azonosító száma. Az ilyen kisebb egységekbe kiszerelt vetőmag esetében is fel kell tüntetni a vetőmag fémzárszámát, hiszen ez biztosítja a tételek nyomonkövethetőségét, végeredményben pedig az élelmiszerlánc-biztonságot.

Mit jelöl a fémzárszám?

a tojásokon is látható azonosító számhoz hasonló logikát követ. A fémzárszám alapján a tételhez tartozó bármelyik zsák azonosítható. Ez alapján a Nébih nyomon tudja követni és le tudja ellenőrizni a vetőmag előállításának teljes folyamatát (szántóföldi szemle, laboratóriumi vizsgálatok). A fémzárszám segítségével bárki ellenőrizheti a magyarországi fémzárolású tétel eredetiségét.

A fémzárszám információ tartalma nem véletlenszerű, hanem nemzetközi előírás határozza meg. A szám alapján be lehet azonosítani a konkrét tételt, ismert a származási ország és a forgalmazás éve.

Például egy magyar fémzárszám így nézhet ki: H-15-123/0225. A ’H’ jelenti, hogy a fémzárolás Magyarországon történt; a ’15’ a fémzárolás évszámát jelzi; a ’123’ a fémzárolást végző törzsszáma; a ’0225’ pedig a fémzároló által minősített tétel sorszáma az adott évben.

Szavatosság

A vetőmagnak nincsen hagyományos értelemben vett lejárati dátuma. Egy vetőmag tételnek meg kell őriznie az eredeti minősítési értékeit, illetve meg kell felelnie a vele szemben támasztott minőségi elvárásoknak egészen addig, míg forgalomban van.

A csírázóképességet az idő és a szállítási-tárolási körülmények jelentősen befolyásolják, tehát minél „fiatalabb” a fémzár, annál nagyobb az esélye annak, hogy a magok jól csíráznak. Vásárláskor érdemes figyelembe venni, hogy a fajok nagy többsége 2-3 évig őrzi meg a csírázóképességét.

Mint már említettük, a fémzárszám mutatja a minősítés évét, ez az a dátum, amikor a vetőmag tételt utoljára vizsgálták. Éppen ezért a csomagoláson feltüntetett dátum nem feltétlenül jelöli a vetőmag termesztési évét, hanem sokkal inkább egy “ekkor garantáltan jó volt” jelölésként kell értelmezni.

Magban nagyok vagyunk

Hazánkban a fémzárolást a Nébih és a kormányhivatalok végzik. A Magyarországon előállított export célú fémzárolás kiemelkedő helyen szerepel nemzetközi vonatkozásban (OECD). Az aktuális 2001-2010-es értékelési időszakban Magyarország a 75,8 ezer tonna megtermelt vetőmag mennyiséggel második helyen állt Franciaország (79.4 ezer tonna) után és az Egyesült Államok előtt (69,2 ezer tonna).

A pázsitfű vetőmag termesztése ettől eltérő helyzetben van hazánkban. Az elmúlt években csökkent a gyepfű vetőmag előállítás, ennek ellenére így is sokféle, hazánkban fémzárolt, többnyire import tételek keveréséből származó fűmagkeverékkel találkozhatunk az áruházak polcain.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk