Image default

A tökéletes fűmag nyomában

Soron következő fűmagkeverék terméktesztünk során arra a kérdésre kerestük a választ, hogy vajon mitől jó minőségű a fűmag. Bizony számos tulajdonság teszi az igazit… Lássuk a legfontosabbakat.

Csírázás

A csírázóképesség a legfontosabb értékmérő tulajdonsága a vetőmagvaknak. Azt mutatja, hogy az elvetett magok hány százalékából fog növény fejlődni. Fontos megjegyezni, hogy ez idővel változik, a legtöbb faj 2-3 évig őrzi meg csírázóképességét.

Fajösszetétel és tisztaság

A vetőmag tisztasága alatt azt értjük, hogy az adott csomag tartalmazza-e a csomagoláson feltüntetett növények magját. Fűmagkeverékeknél ahhoz, hogy megállapítsuk a keverékben található komponensek arányát, Hamupipőke módjára összetevőnként szét kell válogatni a keveréket.

Ezen túlmenően előfordulhatnak a csomagban szennyeződések és idegen magvak is. Azért fontos tudni, hogy milyen gyommagok találhatóak egy vetőmag tételben, mert a vetőmaggal együtt ezeket is elvetjük. A vetőmagvak beazonosítása alapos magismeretet igénylő feladat, ami csak több éves gyakorlattal sajátítható el.

Ez is érdekelheti

Tárolás

A vetőmagok csírázóképességét jelentősen befolyásolja, hogy milyen körülmények között szállítják és tárolják. Az optimális feltételektől való bármilyen eltérés csökkentheti a vetőmagok csírázóképességét. Rendkívül káros hatással van a csírázóképességre például a nedvesség és a kiugróan magas hőmérséklet. Gyakori hiba vetőmagvakat árusító boltoknál, hogy a kirakatban tűző nap éri a csomagolásokat, így a “polcon romlik meg” a vetőmag.

GMO

Magyarországon az Alaptörvény is rögzíti hazánk teljes genetikailag módosított szervezetektől való mentességét, tehát nem csak genetikailag módosított (GM) gazdasági növények termesztése tilos, de GM pázsitok telepítése is. Ugyan a közvetlen humán egészségügyi kockázat lehetősége igen csekély GM pázsitok esetében, de a széllel történő megporzáson keresztül génszökés előfordulhat. (A szakirodalom gyomirtószernek ellenálló GM füvekről tesz említést, amiket elsősorban tengerentúli golfpályák füvesítésénél alkalmaznak.)

Kezelés, csávázás

A vetőmagokat növényvédőszerrel lehet kezelni, vagy olyan anyagokat adni hozzá, amelyek a csírázást segítik, ezek lehetnek különböző baktériumkezelések vagy tápanyagok. A növényvédőszerrel történő kezelést csávázásnak hívják. Minden esetben kell, a csávázószerhez festékanyagot tenni, hogy a vetőmagon már első ránézésre látszódjon, hogy kezelt. A csávázott vetőmagok csomagolásán jól láthatóan jelölni kell a csávázás tényét, valamint a csávázószer hatóanyagát.

A fűmagokra általánosságban elmondható, hogy nem viselik jól a csávázást, leromlik tőle csírázóképességük.

Láthatjuk tehát, hogy több tulajdonság is befolyásolja a vetőmag minőségét. Jó minőségű termék csak szakszerű előállítás eredményeként kerülhet a polcokra. A vetőmag élő anyag, ezért megfelelő körülményeket kell teremteni a szállításakor és tárolásakor is.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk