Image default

Ezért zöldebb a szomszéd fűje

Márciusban a sport fűmagkeverékeket teszteltük. Hivatalunk szakemberei laboratóriumban ellenőrizték a termékek minőségi paramétereit, köztük az összetevők arányát, tisztaságát, de a magok GMO vizsgálatára is sor került. A 9 mintázott tétel közül 5 esetben kellett hatósági eljárást indítani, így csupán 4 termék vehetett részt az eddigi tesztjeinktől eltérő módszerrel végzett, rendhagyó kedveltségi vizsgálatunkon.

A mezőgazdaságban fűmagot általában takarmányozási céllal vetnek a gazdák. Az élelmiszerlánc második láncszeme – a talaj után – a vetőmag, így a NÉBIH figyelme erre a termékkörre is kiterjed, hiszen Termőföldtől az asztalig mindent ellenőriz a hivatal.

Ez is érdekelheti

A vetőmagok közül a kertépítés időszakát figyelembe véve esett a választásunk a fűmagkeverékre. Hazánkban a közterületek és házikertek füvesítésének is egyre nagyobb jelentősége van, tehát a lakosság körében is fokozottan fontossá vált a fűmagok felhasználása.

A fűmagok óriási kínálatából a kiskereskedelemben legkeresettebbnek a sport fűmagkeverékek számítanak, ezért a Szupermenta márciusi terméktesztjén ebből a kategóriából 9 tételt vizsgáltunk meg.

Akkor jó minőségű egy fűmagkeverék, ha azokat a fűfajokat és olyan arányban tartalmazza, amelyet a csomagoláson feltüntetett a kiszerelő, továbbá kiválóan csírázik és az egyéb szennyeződések (törmelék, léha mag, gyommagvak) tartalma alacsony a megvásárolt termékben. A minőségi előírásoknak nem megfelelő termékek nem nevezhetőek vetőmagnak és forgalmazásuk tilos.

Hatósági eljárás keretében ellenőriztük a termékeken a vetőmagra vonatkozó minőségi feltételeket, azaz az összetevők arányát, tisztaságot, idegen mag tartalmat, csírázóképességet, továbbá a GMO vizsgálat sem maradhatott ki a sorból.

Egy fűmag minőségét számos tényező befolyásolja,
melyről a legfontosabbakat korábbi cikkünkben olvashatjátok.

A vetőmag tisztasága a fajazonos magok arányát jelenti. Fűmagkeverékeknél pedig az alkotórészek összességének arányát veszik alapul. A vetőmag tételben szennyeződések és idegen magvak is előfordulhatnak, melyek a tisztasági értéket rontják. A tisztaságvizsgálathoz a NÉBIH szakemberei elkülönítik a fajazonos és az idegen magokat, valamint a hulladékot, amely során kb. 2500 magot választanak szét, egyesével elkülönítve a komponenseket és lemérve a különböző fajú összetevők súlyát. A vizsgálat során kiderült, hogy két termék esetében az összetevők aránya nem egyezett a kiszerelő által közölt arányokkal. Az egyik minta 20%-kal tartalmazott kevesebb vöröscsenkeszt, míg a másiknak 10%-kal tért el a rétiperje tartalma a csomagoláson jelölthez képest.  Szintén problémát jelentett, hogy egy terméknél az idegen mag tartalom magasabb volt a megengedettnél.

laboratórium

A laboratóriumi csírázóképesség vizsgálata során a laboratórium munkatársai 100 darab magot tesznek vízzel nedvesített szűrőpapírra, melyet megfelelő hőmérsékleti és fényviszonyok között csíráztatnak. Mindezt négyszer ismétlik meg. A csíranövényeket akkor értékelik, amikor az összes létfontosságú szervük megfelelően kifejlődött, ami fűfajtól eltérően körülbelül 14-21 nap. Az utolsó értékeléskor határozzák meg az ép csírák, beteg csírák és holt magvak arányát. Az ellenőrzés során azt tapasztaltuk, hogy három tételben az egyes összetevők csírázóképessége nem érte el a jogszabályban meghatározott határértéket. Egy esetben a minimum 75%-os csírázóképesség csupán 8% százalékot teljesített.

Magyarországon az Alaptörvény is rögzíti hazánk teljes GMO mentességét, egyben genetikailag módosított (GM) pázsitok telepítése is tilos. Tengerentúli golfpályák füvesítésénél alkalmaznak genetikailag módosított füveket, így megvizsgáltuk az általunk vett minták GMO szennyezettségét. Megnyugtató, hogy egyik tétel sem tartalmazott ilyen szennyeződést.

Egy terméknél komoly jelölési hibát vétettek, mivel a dobozon nem tüntették fel a kiszerelés idejét, valamint a doboz minden komponensét. A kiszerelés ideje az az időpont, amikor a vetőmag minőségét utoljára vizsgálták, hogy megfelel-e a jogszabályokban meghatározott minőségi előírásoknak.

A minták közül összesen öt tétellel szemben indult hatósági eljárás szabálytalan vetőmag forgalmazása miatt. A hivatal nem a termék előállítójával, hanem az élelmiszerlánc utolsó szereplőjével, azaz a fűmagkeverék forgalmazójával szemben intézkedik.

Természetesen csak azok a tételek szerepelhettek a kedveltségi rangsorban, melyek megfeleltek az előírásoknak. Valamennyi termék esetében kiszámoltuk, mennyibe kerül egy négyzetméter földterület befüvesítése megfelelő minőségű vetőmaggal. A minőséget a laboratóriumban mért csírázóképesség, valamint a dobozban található fűfajok tényleges aránya és az abból levont egyéb szennyező anyagok adták. A végső sorrend ár-érték számítás után alakult ki.

A vizsgált tételek közül az Agro Largo Profi Garden Stadion Sport fűmagkeveréke szerepelt a legjobban. Ezt követte az Agro Largo Magic Garden Biliárd Sport keveréke. A vizsgált termékekből tehát a két hazai fémzárolású tétel végzett az élen. Harmadik helyezett  a dán fémzárolású Turfline Sport Hot fűmagkeveréke lett.

Részletes vizsgálati eredmények táblázatunkban olvashatóak.

fűmagkeverék

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk