Image default

Az elnyűhetetlen sportpálya titkai

A hosszan, dúsan zöldellő sportpálya fenntartása nem könnyű feladat. A legtöbb professzionális sportpályán szakértők egész csapata foglalkozik a megfelelő fű telepítésével és ápolásával. Lássuk, mitől is más a sportgyep, mint a többi.

A sportpályák fűszőnyegét erős igénybevételnek teszik ki a használók, így csak egyedi feltételek betartása mellett lehet telepíteni és fenntartani. Hozzá kell tenni, hogy bár van néhány általános szabály, a sportpálya füvének fenntartása mindig a hely egyedi tulajdonságaitól függ.

A sportcélú fűmagkeverékekben néhány jellemző faj szinte mindig visszaköszön. A réti perje  gyorsan növő faj, így a szőnyegen esett esetleges sérüléseket gyorsan benövi. A vörös csenkeszt is sűrűn használják, főleg tenisz- és golfpályákra. A tippanfélék igen finomszálú fajok, köztük a tarackos tippan is; leginkább az ilyen pázsitokat igénylő sportoknál használják. Ezeken kívül sok keverékben megtalálható még az angolperje. Ennek előnye, hogy a taposást kiválóan tűri, ráadásul viszonylag olcsó a magja, azonban pázsit nem alakítható ki belőle és néhány évnél tovább nem használható a gyepe.

Ez is érdekelheti

A sportpálya talajánál nagyon fontos a vízháztartás és a megfelelő levegősség. A legtöbb területet alagcsövezni, és öntözni kell a dús gyep érdekében. Ez azért fontos, hogy a szőnyeg ne legyen foltokban kopott, esetleg a nyári forróságban kiégett. A talajt legalább 30 centiméteres termőföldnek kell takarnia, amelyben a gyökerek jól fejlődhetnek. A talajnak homokos részt is kell tartalmaznia, ugyanis e nélkül a taposás miatt könnyen összetömörödik- így a gyökerek nehezen fejlődnek. Emellett a sportpálya talajának egyenesnek kell lennie, de annyi lejtés megengedhető, amennyivel az esővíz elfolyik, ha esetleg a talaj már nem tudja elnyelni.

Az ápolás során mindig figyelni kell arra, hogy a levágott részt el kell távolítani, ugyanis nem tesz jót a pázsitnak, ha rajta hagyjuk. Emellett komolyabb sportpályák esetén érdemes beszerezni egy talajszellőztetőt, ugyanis a sok taposás során a talaj összetömörödik, ami nem tesz jót a fű gyökerének. A dús növés érdekében szintén figyelmet kell szentelni a trágyázásnak. A zölden, dúsan növekedő növények esetében a nitrogén pótlása a legfontosabb, de az egészséges gyepszőnyeg ápolásához káliumot és foszfort is tartalmazó trágya szükséges. Ha a gyep nagyon kikopna, gyeptéglát érdemes a pótlásra használni. Felülvetni nem praktikus, ugyanis sokáig kell várni a pálya használatával- ellenkező esetben a fiatal fű kikopik a használattól mielőtt megerősödne.

Felhasznált irodalom: Dr. Gruber Ferenc: Pázsitok . Gyepszőnyegek / Mezőgazdaság Kiadó, Budapest 1964

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk