Image default

A majonéz története

A majonéz eredetét kutatva több lehetséges elmélettel is találkozhatunk. Nézzük, melyek ezek, és mi a közös bennük!

A nyugat-franciaországi Bayonne városa a sajátjának vallja a fehér étket. Úgy tartják, hogy a majonéz a helyi specialitásuk, az ún. bayonnaise mártás egyik módosulata.

Egy másik teória arról mesél, hogy a majonéz Les Mayons településéről származik. Miután Richelieu herceg meghódította a területet, itt ismerte meg, és vitte tovább a helyiek által citromléből, tojásból és olivaolajból készült, tengeri sóval, borssal, fokhagymával és zöld fűszerekkel ízesített szószát, ami a későbbi majonéz receptjének alapjául szolgált.

A legnépszerűbb elmélet szerint, – amely szintén a francia Richelieu herceg nevéhez fűződik – a majonéz az 1756-os, francia Mahón városában vívott csata győzelmi étke. Richelieu herceg séfje tejszínből és tojásból készített szószt, azonban amikor a tejszín elfogyott, olivaolajjal helyettesítette azt. Az új, sikeres kulináris kompozíciót „Mahonnaise”-nek keresztelte a győzelmi hely nevének tiszteletére.

Ez is érdekelheti

Valószínűsíthetően mahóni bevándorló szakácsok munkája nyomán terjedt el az étel először Amerikában. Később, gépelési hiba okán módosult a név Mayonnaise-re. Az első írásos nyommal,  – amiben már majonéz névvel hivatkoznak a receptre  – egy 1841-ben készült, minnesotai szakácskönyvben találkozhatunk.

A ma majonézként ismert mártás történetét sokszor a véletlenek alakították, és bár az eredetét nem ismerjük pontosan, mindegyik teória közös pontja a francia kötődés.

Forrás: whatscookingamerica.net

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk