Image default

Flakonmustra

Avagy a majonézek jelölésének vizsgálata

Majonéz terméktesztünkön 22 terméket vizsgáltunk, melyek közül 3 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. A hibák miatt a felelős vállalkozások figyelmeztetésben részesülnek.

A jelölés ellenőrzése céljából minden hazai gyártótól bekértük a termék gyártmánylapját, a nem hazai gyártású termékre vonatkozóan pedig a forgalmazótól a termékspecifikációt, melyek figyelembevételével és a vonatkozó jogszabályok alapján megvizsgáltuk, hogy a jelölés megfelel-e az előírásoknak.

A tojás termelésére vonatkozó hivatkozásokat, mint például hogy mélyalmos, alternatív vagy szabad tyúktartásból származik, minden érintett terméknél megvizsgáltuk, és a felelős vállalkozók a benyújtott bizonyítékokkal igazolták az állítás megfelelőségét.

Apróbb jelölési hibákkal viszont ezúttal is találkoztunk.

Egy terméknél a zsír mennyiségi feltüntetése azért nem volt megfelelő, mert a feltüntetett zsírmennyiség mellett a termékre másik tartósítószer határérték vonatkozott volna, aminek a termék nem tudott volna megfelelni.

Ez is érdekelheti

Egy esetben a termék jelölésén feltüntetett energiatartalom számítása nem volt pontos.

Két majonézen nem jelölték a szénhidrát- és fehérje-tartalom egy adagra vonatkoztatott beviteli referencia %-át a feltüntetett tápérték jelölésben. A beviteli referencia %-ok feltüntetése nem kötelező, azonban ha önkéntesen feltüntetik, akkor a szabályoknak megfelelően valamennyi tápanyagra meg kell adni.

Egy termék frontoldalán szerepelt a főtt tojás képe, azonban a jelölésén a felhasznált tojás mennyiségét nem tüntették fel. Amennyiben a termék jelölésén valamilyen módon – például képpel – kihangsúlyoznak egy összetevőt, akkor annak mennyiségét is fel kell tüntetni a csomagoláson.

A jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesülnek, és intézkedési tervet kell benyújtaniuk a hibák javítására vonatkozóan.

Összefoglaló cikkünkben még többet olvashat majonéz terméktesztünk további eredményeiről!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk