Image default

Hogyan tüntethető fel a C-vitamin mennyisége?

A citromlé terméktesztünkön vizsgált 13 termékből két esetben tüntették fel a C-vitamin mennyiségét. A C-vitaminra vonatkozó értékeket nem kötelező jelölni a termék csomagolásán. Ha önként mégis megteszik, természetesen meg kell felelni az előírásnak. Lássuk, mi mindenre szükséges még figyelni.

Ez is érdekelheti

A jelölési rendelet alapján a C-vitamin mennyisége a tápértéktáblázatban akkor tüntethető fel, ha az adott termék jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint. A mennyiség mellett ilyen esetben kötelező az NRV (táplálkozási referenciaérték) érték feltüntetése is. Italok esetében ez azt jelenti, hogy a jelölési rendeletben meghatározott táplálkozási referenciaérték (80 mg C-vitamin esetében) 7,5 %-át kell minimum tartalmaznia a termék 100 ml-ének, azaz min. 6 mg C-vitamint.

Lássunk egy példát, hogyan kell megjeleníteni a C-vitamin tartalmat és az NRV értékét a tápértéktáblázatban, amennyiben azt feltüntetik a termék csomagolásán.

Sűrítményből készült citromlé 200 ml

A „rost” nem kötelezően feltüntetendő sor, de javasolt megjeleníteni, mert az energiaérték számolásánál figyelembe kell venni.

A szerves savval pedig számolni kell az energia kiszámításához. A példában 4,5 g/100 ml citromsavval számoltunk.

A két terméken, melyen feltüntették a C-vitamin mennyiségét, megfelelően alkalmazták az előírtakat, továbbá a feltüntetett érték is megfelelő volt a laboratóriumi vizsgálatok alapján.

A vizsgált C-vitamin megfelelőségének értékeléséhez figyelembe vettük az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága által készített, az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápértékek tűréshatárának megállapításához használandó útmutatót is.

Ha többet szeretne tudni a citromlevek vizsgálati eredményeiről,
kattintson összefoglaló cikkünkre!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk