Image default

Ökológiai gazdálkodásból származó termékek kötelező jelölése

Az ökológiai gazdálkodásból származó termékeket, amennyiben a termék címkéjén utalás történik erre vonatkozólag, az uniós jogszabály előírásai alapján kötelező jelölési elemekkel kell ellátni.

Ez is érdekelheti

A kötelező három jelölési elem a következő:
  1. A legutóbbi termelési vagy feldolgozási műveletet végző gazdasági szereplőnél végzett ellenőrzésekben illetékes ellenőrző hatóság vagy ellenőrző szerv kódszáma pl. IT-BIO-009.
  2. Előrecsomagolt élelmiszer esetében a közösségi logó feltüntetése.
  3. A termék összetevőiként szolgáló mezőgazdasági nyersanyagok termesztési helyét is meg kell jelölni a logóval azonos mezőben és adott esetben az alábbi formák egyikében:
    • „EU-mezőgazdaság”: amennyiben a nyersanyagot az EU-ban termesztették,
    • „nem EU-mezőgazdaság”: amennyiben a nyersanyagot harmadik országban termesztették,
    • „EU-/nem EU-mezőgazdaság”: amennyiben a mezőgazdasági nyersanyagok egy részét a Közösségben, másik részét pedig valamely harmadik országban termesztették.Ha a termék összetevőit képező valamennyi mezőgazdasági nyersanyagot ugyanazon országban termesztették, a fent említett „EU” vagy „nem EU” felirat helyettesíthető vagy kiegészíthető az adott ország nevével.A fent említett „EU” vagy „nem EU” megjelölés tekintetében csekély tömegű összetevők figyelmen kívül hagyhatók az esetben, ha a figyelmen kívül hagyott összetevők összmennyisége nem haladja meg a mezőgazdasági eredetű nyersanyagok teljes tömegének 2 %-át.A fent említett „EU” vagy „nem EU” megjelölést nem lehet a termék kereskedelmi megnevezésénél szembetűnőbb színben, méretben és betűtípussal feltüntetni.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk