Image default

Gyümölcslevek a Magyar Élelmiszerkönyv szemével

Sűrítményből készült gyümölcslé vagy csak „simán” gyümölcslé? Van egyáltalán különbség? A Magyar Élelmiszerkönyv szerint igen, hiszen előállításuk különböző módon történik. Citromlé terméktesztünk apropóján utánajártunk, miben más e két termék.

Ez is érdekelheti

A kereskedelemben kapható 100%-os gyümölcslétartalommal rendelkező termékek két csoportra oszthatók:
  • gyümölcslé (ahol a gyümölcs friss levét dolgozzák fel),
  • koncentrátumból (sűrítményből) előállított gyümölcslé (ahol a besűrített friss gyümölcslé kerül visszahígításra).
A gyümölcslé fogalma

Egy uniós irányelv átvételével készült Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a gyümölcslé olyan erjeszthető, de nem erjesztett termék, amelyet a gyümölcs egészséges és érett, friss, hűtéssel vagy fagyasztással tartósított, egy vagy több gyümölcsfajta összekeverésével előállított, ehető részéből nyertek, amely rész jellegzetes színe, aromája és íze a termék előállításához felhasznált gyümölcsnek a levére jellemző.

A Magyar Élelmiszerkönyv a citrusfélékre vonatkozóan tartalmazza, hogy a gyümölcslének az endokarpiumból kell származnia.

A citrom melyik része az endokarpium?
A belső termésfalat nevezzük endokarpiumnak. Ez lehet vékony, bőrszövet-jellegű, mint például a paprika termésében, de kősejtekből álló mechanikai szövetté átalakult is, mint a csonthéjas gyümölcsöknél (pl. őszibarack, cseresznye, mandula). A citrom esetében pedig lédús tömlőkké fejlődik az endokarpium.
Sűrítményből előállított gyümölcslé

A Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott másik csoport a koncentrátumból (sűrítményből) előállított gyümölcslé, mely esetében a következő fogalom meghatározás olvasható: a sűrített gyümölcslé (amelyet a víztartalom meghatározott hányadának fizikai úton történő kivonásával állítanak elő) olyan ivóvízzel történő hígítása útján készült termék, amely teljesíti az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló kormányrendeletben előírt kritériumokat.

Aroma, gyümölcspép és rostok

A Magyar Élelmiszerkönyvi előírás megengedi, hogy a gyümölcslevek és a sűrítményből készült gyümölcslevek esetében visszaadagolható a kivont aroma, a gyümölcspép és a rostok. Az aroma alapjául szolgálhat a citromhéjból származó hidegen sajtolt olaj és a magok alkotóelemei is.

Citromlé terméktesztünk során olyan terméket is vizsgáltunk, amelyhez „citromhéjból sajtolt illóolajat” is hozzáadtak, ami a fenti előírás szerint megengedett. S hogy ez a termék hányadik helyen végzett a kedveltségi teszten? Hamarosan kiderül!

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk