Image default

Aszkorbinsav, citromsav, pH – avagy mit miért vizsgáltunk a citromlevekben?

Citromlé terméktesztünkön is számos vizsgálatot végeztünk. Hogy miért volt indokolt e paraméterek vizsgálata? Olvasson tovább!

A citromlé megnevezés használata önmagában meghatározza a termék jellegét, így a gyümölcstartalmat és a felhasználható összetevőket.

Ha kíváncsi, milyen szabályozás vonatkozik a termékek elnevezésére,
olvassa el korábbi írásunkat!

A vonatkozó közösségi rendelet a citromlevek esetében meghatározott mennyiségben engedélyezi a kén-dioxid használatát. A vizsgált citromlevek mindegyikében laboratóriumi mérésekkel ellenőriztük ezen adalékanyag mennyiségét. Olyan tartósítószereket is „kerestünk”, amelyek nem voltak feltüntetve a termékek jelölésén.

A citrom említésekor annak savasságára asszociálunk. Így meghatároztuk a citromsav és a pH értékét is.

Ez is érdekelheti

Tudtad -e?

A tiszta víz pH-értéke 7, ennél kisebb pH-érték savasságot, nagyobb pH-érték pedig lúgosságot mutat.

A C-vitamin (aszkorbinsav) tartalmat is mértük a laboratóriumban, hiszen a citrom a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök közismert képviselője.

A gyümölcsfogyasztással egyidejűleg felmerülhet a növényvédőszer-maradékok jelenlétének kockázata is, ezért a citromlevekben számos peszticid (termékenként több, mint 300!) esetleges jelenlétét és mennyiségét is vizsgáltuk

Ha lemaradt citromlé terméktesztünket összefoglaló írásunkról, itt megtalálja! 

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása, 1333/2008/EK

Kapcsolódó tartamaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk