Image default

Citromlé és citromízesítő

Van-e különbség?

Eddig talán nem is figyeltünk fel rá, de a boltok polcain különböző elnevezésű citromból készült termékekkel találkozhatunk. Vajon ugyanazt rejti a csomagolás? Cikkünkből kiderül!

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint gyümölcslének nevezhető az „olyan erjeszthető, de nem erjesztett termék, amelyet a gyümölcs egészséges és érett, friss, hűtéssel vagy fagyasztással tartósított, egy vagy több gyümölcsfajta összekeverésével előállított, ehető részéből nyertek, amely rész jellegzetes színe, aromája és íze a termék előállításához felhasznált gyümölcsnek a levére jellemző”.

Ez is érdekelheti

Amennyiben egyféle gyümölcsből készül a termék, a felhasznált gyümölcs megnevezését kell feltüntetni a „gyümölcs” szó helyett, esetünkben tehát a „citromlé” szerepelhet a termék csomagolásán.

Csupán szinonima lenne a citromízesítő?

Nyilván nem erről van szó. A citromízesítőnek nevezett termék nem azonos a citromlével, még ha felhasználásukban nincs is különbség.

Citromízesítőnek nevezik azokat a termékeket, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyvi előírásnak. Tehát a citromízesítők nem 100%-os gyümölcstartalmú levek, hanem alacsonyabb gyümölcstartalommal (általában 10%, 25%, 40%, 50%) rendelkeznek, melyekhez a citromlé mellett víz is hozzáadásra kerül. Ezen termékek eltarthatósága, íze és állománya miatt szükséges a különböző adalékanyagok és aromák használata is. A 100%-os citromlevek esetében néhány terméknél csak kálium-metabiszulfit adalékanyagot használnak.

Összefoglalva, az eltérő megnevezésű termékek között a fő különbség a gyümölcstartalomban és az adalékanyagok felhasználásában rejlik.

Ha kíváncsi, mi az endokarpium, vagy mi a különbség a gyümölcslé és a sűrítményből származó gyümölcslé között, kattintson korábbi cikkünkre!

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása, 1333/2008/EK

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk