Image default

Magas láz, vérfesték-vizelés, lebénult szemizmok

Ezeket okozhatja a kullancscsípés a kutyáknál és a macskáknál

A kullancs alattomos vérszívó. Rengeteg betegség kórokozóját terjeszti, de sokszor nem is gondoljuk, hogy a kutyánk vagy a macskánk azért lázas, étvágytalan, azért lett hirtelen agresszív vagy sántult le, mert hetekkel korábban megcsípte egy kullancs. A Szupermenta összeszedte, hogy milyen gyanús jelekre kell odafigyelnie a gazdiknak a kullancsszezonban.

Legújabb terméktesztünk során, a Magyarországon kapható kullancsriasztó- és irtó nyakörveket vizsgáltuk meg. Az eredményeket hamarosan közöljük a Szupermenta oldalán. Ezeknek a nyakörveknek a használata azért fontos, mert a 8-900 kullancsfaj közül 42 Magyarországon is megtalálható. Többségük a vadállatokon élősködik, de van hat olyan faj, amely az embereken és a háziállatokon is előfordul. Közülük a három leggyakoribb kullancsfaj a közönséges kullancs, a kutyakullancs és a barna kullancs. Ezek fás-bokros területeken élnek. Kedvelik a sötét, nedves helyeket és a telet az avarban vészelik át.

A kullancsok kora tavasztól késő őszig a legaktívabbak, de ma már az enyhe telek miatt gyakorlatilag egész évben találkozhatunk velük. A bokrokról, a fűszálakról másznak át az arra járó emberekre, kutyákra és macskákra. Mivel a csípésük nem fájdalmas, sokszor csak akkor vesszük őket észre, amikor 2-3 nap elteltével az eredeti testméretük 80-120 szorosára szívták magukat vérrel. Ilyenkor elérik az egy centiméteres hosszúságot is.

Órák alatt fertőzhet

Ha kullancsot találunk az állatban, akkor azt azonnal ki kell belőle szedni, mert a fertőzött kullancsok bejuttathatnak bizonyos kórokozókat a kutya és macska szervezetébe.  Semmiképpen se olajjal vagy krémmel próbáljuk megszabadítani az állatot a vérszívótól. A krémezéstől a kullancs megfullad és fuldoklás közben az állatba üríti a fertőzött váladékot.

A fertőzött kullancsnak a nyála, az ürüléke, de még maga az elhullott és elporladt kullancs is fertőzhet, amikor az állat belélegzi. Leggyakrabban a vérszívás során fertőződik meg az állat. Ez már néhány óra alatt bekövetkezhet.

Ez is érdekelheti

A kutyákra legveszélyesebb kullancs által terjesztett betegség a babeziózis, amit két Magyarországon előforduló kullancsfaj terjeszt. Ezt a kutyakullancs és s közönséges kullancs is terjeszti. A kórokozó a vörösvértesteket károsítja. A tünetek 2-20 nap után jelentkeznek, ezért nehéz azonosítani vagy a kullancscsípéshez kapcsolni a betegséget.

A megbetegedett kutyák kezdetben bágyadtak és nincs étvágyuk. Később magas láz alakul ki náluk, megjelenik a sárgaság, hánynak és a vérfesték-vizelés miatt barna a vizeletük. Idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek. Az időben felismert betegség megfelelő gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, de ha ez elmarad, a kutya egy hét alatt elpusztulhat.

 Gyógyítható, de halálos is lehet

A leggyakoribb kullancsok terjesztette bakteriális fertőzés a kutyáknál és az embereknél is a Lyme- kór. A betegséget a nyolcvanas években diagnosztizálták először. A kórral fertőzött kullancs csípése helyén néhány nappal a csípés után bőrpír keletkezik. Azonban kutyáknál, főleg a hosszú szőrű fajtáknál ezt szinte lehetetlen észrevenni. A tünetek sem mindig egyértelműek, ezért a betegség megállapításához vérvizsgálatra van szükség.

A megbetegedett állat legtöbbször belázasodik, elesettnek tűnik. Hullik a szőre, lesántul. Gyakori a nyirokcsomók megnagyobbodása, a végtagízületek megduzzadása, gyulladása. Előfordulhat szívizomgyulladás is. A Lyme- kórt hat hetes speciális antibiotikum kúrával lehet gyógyítani. Ha korán felismerik, akkor jól gyógyítható, de a betegség akár az állat elpusztulásával is végződhet.

Agresszió és bénulás

Ritkán, de a kutyáknál is előfordulhat kullancscsípés okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. A betegség lefolyása általában enyhe, de ha a vírus megtámadja a központi idegrendszert, akkor bénulást, maradandó agykárosodást és elhullást is okozhat. A fertőzést már a csípés után pár perccel átadja a kullancs az állatnak, de a tünetek ennél a betegségnél is csak hetekkel később jelentkeznek.

Az állat belázasodik, amit görcsök, mozgászavar bénulás kísér. A kutyák feje és tarkójának környéke túlérzékeny lesz és nő a fájdalomérzetük is. Viselkedészavarok is előjöhetnek a megbetegedett állatoknál, ami a szokatlan viselkedéstől az agresszióig terjedhet. A pofa és a szem izmai lebénulhatnak. A betegség sokszor nagyon gyorsan végez a kutyával.

Ha többet szeretne megtudni a kullancsok által terjesztett kutyákra veszélyes betegségekről, akkor keresse fel a Nébih felelős állattartásról szóló, Szabad a gazdi projektjének oldalát. Itt bőséges információt talál a témáról.

Forrás: szabadagazdi.hu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk