A termesztés sikerét, illetve a termés minőségét alapvetően befolyásolja a vetőmag minősége. Ezért nagyon fontos, hogy a vetőmag több vonatkozó jogszabálynak, rendeletnek is megfeleljen a paradicsom esetében is. Nézzük, a paradicsom-vetőmagok esetében melyek ezek a követelmények, feltételek!
A paradicsom (Solanum lycopersicum L.) vetőmagvak minőségi feltételei
- Technikai tisztaság legalább: 97 m/m%
- Idegen mag legfeljebb: 0,5 m/m%
- Csírázóképesség legalább: 75%
- A vetőmag fajtaazonosságának és fajtatisztaságának megfelelőnek kell lennie. A vetőmagot faj- és fajtaazonosságának ellenőrzése céljából hatósági utóellenőrzés alá kell vetni a jogszabályban meghatározott előírások szerint.
- Egészségi állapot: a vetőmagnak gyakorlatilag mentesnek kell lennie minden olyan károsítótól, amely csökkenti a növényi szaporítóanyag felhasználhatóságát és minőségét.
A vetőmagot az alábbiakban foglaltak szerint megfelelő módon kell jelölésekkel ellátni:
- „EU-szabályok és -szabványok” felirat,
- a címkézésért felelős személy neve és címe vagy azonosító jele,
- a fémzárolás vagy a legutóbbi csírázóképesség-vizsgálat éve,
- a faj megnevezése,
- a fajta megnevezése.
- Kategória: a minősített vetőmagot „C” vagy „Z”, a standard vetőmagot pedig „ST” betűkkel lehet jelölni.
- Standard vetőmag esetében a címkézésért felelős személy által megadott hivatkozási szám.
- Certifikált vetőmag esetében a minősített árutétel azonosítását lehetővé tevő hivatkozási szám.
- A szállítónak a Magyarország területén forgalmazott kis kiszerelésű vetőmagok minden csomagolási egységén magyar nyelven is fel kell tüntetnie a faj nevét, valamint a vetőmag minősítésének és csávázásának tényét.
Forrás: 50/2004. (IV.22) FVM rendelet