Citromlé terméktesztünkön is számos vizsgálatot végeztünk. Hogy miért volt indokolt e paraméterek vizsgálata? Olvasson tovább!
A citromlé megnevezés használata önmagában meghatározza a termék jellegét, így a gyümölcstartalmat és a felhasználható összetevőket.
Ha kíváncsi, milyen szabályozás vonatkozik a termékek elnevezésére,
olvassa el korábbi írásunkat!
A vonatkozó közösségi rendelet a citromlevek esetében meghatározott mennyiségben engedélyezi a kén-dioxid használatát. A vizsgált citromlevek mindegyikében laboratóriumi mérésekkel ellenőriztük ezen adalékanyag mennyiségét. Olyan tartósítószereket is „kerestünk”, amelyek nem voltak feltüntetve a termékek jelölésén.
A citrom említésekor annak savasságára asszociálunk. Így meghatároztuk a citromsav és a pH értékét is.
Ez is érdekelheti
Tudtad -e?
A tiszta víz pH-értéke 7, ennél kisebb pH-érték savasságot, nagyobb pH-érték pedig lúgosságot mutat.
A C-vitamin (aszkorbinsav) tartalmat is mértük a laboratóriumban, hiszen a citrom a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök közismert képviselője.
A gyümölcsfogyasztással egyidejűleg felmerülhet a növényvédőszer-maradékok jelenlétének kockázata is, ezért a citromlevekben számos peszticid (termékenként több, mint 300!) esetleges jelenlétét és mennyiségét is vizsgáltuk
Ha lemaradt citromlé terméktesztünket összefoglaló írásunkról, itt megtalálja!
Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása, 1333/2008/EK