Image default

Epres joghurt célellenőrzés

Nébih kóstolás

Az első átfogó Nébih-terméktesztelésre pár hónappal ezelőtt, az epres gyümölcsjoghurtok termékkörben került sor. A következőkben ennek az eredményeit ismertetjük.

A joghurt története

Napjainkban fellendülőben van az egyre inkább közkedvelt joghurtok fogyasztása; nem csupán finom, jellegzetes ízük, értékes összetevőik, de a bennük található, a szervezetünk számára hasznos, jótékony baktériumok miatt is igen népszerűek. A tejalapú italok és joghurtok széles választéka t

Található meg a boltok polcain, az egészséges életmódra való törekvés miatt egyre nagyobb szerepet kapnak táplálkozásunkban. Jótékony étrendi hatásukról se feledkezzünk meg: a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítása és egészségünk megőrzése érdekében is érdemes joghurtokat fogyasztani.
A tej ősidők óta kiemelkedően fontos tápláléka az emberiségnek. Európában, Afrikában és Ázsiában erre utaló bizonyítékok már az időszámításunk előtti időből is fellelhetőek. A joghurt fogyasztásának eredete pontosan nem ismert, de vélhetően egy időre tehető a tej fogyasztásának kezdetével. Egyes írások szerint az első joghurtot a kaukázusi Elbrusz-hegységben készítették, de ismerték és szívesen fogyasztották a távolabbi, ázsiai és afrikai népek is, valamint már az Ószövetségben is említik a savanyú tej jótékony hatását. Maga a joghurt szó török eredetű, a törökök a savanyú tejtermékeket yogurutnak hívják, aminek jelentése: aludttej. A 20. század elején Ilja Iljics Mecsnyikov orosz biológus kutatásai bebizonyították, hogy a joghurtban található élő kultúrák megakadályozzák a bélben a méreganyagok elszaporodását, valamint kitenyésztette a joghurtból a Lactobacillus bulgaricus törzset, amely a tej alvadását idézi elő. Felfedezéséért Nobel-díjjal jutalmazták és a joghurtfogyasztás Európa-szerte még népszerűbb lett. Ma az emberiség több, mint 30%-a fogyaszt joghurtot rendszeresen, s a világ egy főre eső joghurtfogyasztása körülbelül 2 kg évente.

Szabályozása

A joghurt összetételére és minőségére vonatkozó követelményeket Magyarországon a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ 1-3/51-1) szabályozza. A savanyú tejtermékek beállított zsírtartalmú tejből vagy tejszínből speciális mikrobatenyészetek, tejipari starterkultúrák hozzáadásával erjesztés (savanyítás) és alvasztás útján készülnek. A termékek zsírtartalmától függően beszélünk savanyított tej-, illetve tejszínkészítményekről. 10%-nál alacsonyabb zsírtartalmú savanyú tejkészítmény a hagyományos joghurt, a pro- és prebiotikus joghurt, az aludttej, a kefir és a kumisz. 10% vagy ennél magasabb zsírtartalmú savanyú tejszínkészítmény a tejföl.

A joghurtra vonatkozó speciális kémiai és mikrobiológiai követelmények

Tejfehérje-tartalom, legalább, % (m/m)

2,7

Tejfehérje-tartalom a zsírmentes szárazanyagban, legalább, % (m/m)

34

Tejsavtartalom a vízfázisban, legalább, % (m/m)

0,6

Kultúrából származó tejsavbaktériumok száma, legalább, élőcsíra/g

107

Zsíros joghurtnál a joghurt (ízesítőanyagok nélküli) részre vonatkozó zsírtartalom, % (m/m)

legalább 3,0

Zsírszegény joghurtnál a joghurt (ízesítőanyagok nélküli) részre vonatkozó zsírtartalom, % (m/m)

0,5 – 3,0

Sovány joghurtnál a joghurt (ízesítőanyagok nélküli) részre vonatkozó zsírtartalom, % (m/m)

legfeljebb 0,5

Főbb alkotórészek
Élőflóra: a termékben jelen lévő, élő, hasznos mikroorganizmusok összessége

A joghurt legfőbb összetevője a tej. A tej legnagyobb részét víz, kisebb hányadát pedig szárazanyag képzi. Fontosabb alkotórészei a tejzsír, a fehérjék, a tejcukor, az ásványi anyagok (kalcium, kálium, nátrium) illetve a vitaminok (D-, E-, K-vitamin β-karotin), így a joghurtban a legtöbb olyan tápanyag megtalálható, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. Előírás, hogy a joghurt minőség-megőrzési időtartamának lejáratáig grammonként legalább 107 mennyiségben tartalmazzon kultúrából származó élő tejsavbaktériumokat (Streptococcus salivarius subsp. thermophilus és Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus).

A nemzetközi és hazai táplálkozási ajánlások szerint naponta fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék fogyasztása ajánlott, amely a napi kalciumbevitel 70%-át fedezi.

Pro- és prebiotikum
Probiotikumok: olyan humán bélbaktériumok, amelyek jótékony hatással vannak a gazdaszervezet egészségi állapotára.
Prebiotikumok: olyan természetes tápanyagok, amelyek jellemzően a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, ennélfogva elősegítik azok bélben történő elszaporodását, túlsúlyba kerülését.

Gyakran hallhatjuk joghurt készítményekkel kapcsolatban, hogy a termék probiotikus. Egy termék akkor probiotikus, ha megfelelő mennyiségben tartalmaz probiotikumokat, azaz olyan jótékony baktériumokat, amelyek a bélflóránknak is természetes részei. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint probiotikus az a termék, amely grammonként legalább 106 ilyen jótékony hatású baktériumot tartalmaz. A probiotikumok közül legismertebb a Bifidobacterium. Ezen baktériumok tápanyagait nevezzük prebiotikumoknak, amelyek természetesen fordulnak elő az élelmiszerekben (például tejcukor), és azért adják őket a termékekhez, hogy a hasznos bélbaktériumok elszaporodását segítsék.
Az  élelmiszereken feltüntethető egészségre vonatkozó állítások engedélyezése  az unióban tudományos értékelés alapján történik, amely több száz anyag esetében még folyamatban van. A joghurtok előállítása során felhasznált mikroorganizmus kultúrákhoz kapcsolódó egészségre vonatkozó állítások jelenleg nem szerepelnek az unióban engedélyezett egészségre vonatkozó állítások listáján (432/2012/EU rendelete). Az egyes kultúrákhoz kapcsolható állítások értékelési folyamata nyomonkövethető az EU nyilvános internetes felületein.

Hogyan készül a joghurt?

A savanyú tej- és tejszínkészítmények gyártásakor az alapanyagot elsőként magas hőmérsékleten (90-100 °C), hőntartással (kb. 2-3 perc) pasztőrözik. A joghurt erjesztését kétféle egymást támogató termofil baktérium (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus) meghatározott arányú keverékével végzik.  Az arányeltolódás jellegtelen vagy túl savanyú termékhez vezethet. Beoltás után a tejet alvasztják, ezt követően pedig 6-10 °C-ra lehűtik. A hűtésnek nemcsak a savanyodás elkerülése végett van fontos szerepe, hanem így alakulnak ki a joghurt jellegzetes aromaanyagai. Az alvasztást végezhetik poharas vagy tankos formában. Pohárban való alvasztás esetén a beoltott tejet műanyag pohárba töltik, lezárják, majd érlelő kamrákban megfelelő hőmérsékleten kezelik. Végül 6-24 órán keresztül végzett érlelés során alakul ki a termékre jellemző íz és szag.  Az ízesített joghurtokat tankokban való alvasztással készítik, a gyümölcsöt, gyümölcsvelőt és az egyéb adalékanyagokat az alvasztás után, habarás és hűtés közben adagolják a termékbe.

Jelölés és tárolás

Az ízesített joghurtok csomagolásán mindig megtaláljuk többek között az összetevők listáját, a lejárati dátumot, azt, hogy milyen hőmérsékleten tárolandó, a késztermék tényleges zsírtartalmát tömegszázalékban és a natúr termékhányadra vonatkozó zsírfokozatát, ha az zsírszegény vagy sovány.

További előírás a csomagoláson a nem élőflórás termékek esetén a mikrobapusztító eljárás (pl.: utóhőkezelés) jelölése, illetve ha a termék állagát jelentősen befolyásoló egyéb fizikai kezelést (például habosítást) is alkalmaztak, azt is jelölni kell.

A joghurtok hűtve tárolandók, romlásukat elsősorban hidegtűrő baktériumok okozzák. Az utóhőkezelt termékek szobahőmérsékleten is tárolhatók, mert ezeket mikrobapusztító módszerrel kezelték, de éppen emiatt nem is nevezhetők „joghurt”-nak. A mikrobapusztítás következtében a termékekben a romlást okozó, valamint a kultúrából származó mikroorganizmusok száma és aktivitása nagymértékben csökken, így a termék hosszabb ideig eltartható.

Vásárlás

Vásárláskor mindig figyeljünk a terméken feltüntetett jelölésre, a termék minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejére, valamint a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt sose vásároljunk meg. A tejtermékeket a gyártó által előírt hőmérsékleten, hűtve kell tárolni. A hűtendő joghurtot csak abban az esetben szabad megvenni, ha a terméket az üzletben valóban hűtőtérben tárolták. Vásárláskor mindig a hűtendő terméket tegyük a kosarunkba legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza. A hazavitt termékek a lehető leghamarabb kerüljenek hűtőszekrénybe. A gyártó által előírt tárolási és fogyasztási javaslatokat mindig tartsuk be. Fogyasztásuk felbontás után azonnal javasolt, de hűtőben se tároljuk tovább 1-2 napnál. A minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejártát követően ne fogyasszuk el a tejtermékeket, ez amúgyis a bontatlan termékre vonatkozik. Az elszíneződött, penészes, rossz állagú, rossz szagú élelmiszert inkább dobjuk ki.

Felhasználás

A joghurtok fogyasztása nem csak önmagukban ajánlott, de remek kiegészítői lehetnek desszerteknek (pl. palacsinta- vagy süteménytöltelékként), készíthetünk belőlük öntetet salátákhoz, szószt, joghurtos italt, leveseket, vagy akár nyáron a nagy melegben jeges finomságot is.

 

Ez is érdekelheti

Ízesített joghurtok

A hagyományos tejtermékek csak tejből és annak melléktermékeiből álló alapanyagokból savanyítással vagy savanyítás nélkül készülhetnek. A fogyasztók körében kedvelt ízesített készítményeknél a „joghurt” név használata esetén a tejeredetű termékhányad legalább 70% (m/m), ha ízesítésre gyümölcsöt használnak, annak hányada (az erős ízű, savas gyümölcsök kivételével) a késztermékben legalább 4% (m/m) kell, hogy legyen. Figyeljünk arra, hogy a jelölésen a gyümölcs mennyisége úgy is megadható, hogy a gyümölcskészítmény %-os mennyiségét adják meg és ezen belül jelölik a gyümölcs %-os értékét, ekkor számolással tudjuk megállapítani a késztermékben lévő gyümölcs mennyiségét. Például ha a jelölésen az összetevők között a következő szerepel: …gyümölcskészítmény 20 % (eper 50%, cukor….)…., akkor a késztermékben 10 % eper van.
Az előírások szerint az ízesített készítmények megnevezésében utalni kell az ízesítőanyagként használt élelmiszer nevére (pl.: „Málnás joghurt”). Többféle ízesítőanyag használatakor a megnevezésben a meghatározó ízre kell utalni, illetve lehet az ízesítőanyagok közismert gyűjtőnevét (pl.: „Erdei vegyes gyümölcsös joghurt”) is használni. Ha a terméket kizárólag aromával ízesítették, akkor a megnevezésben csak az „ …….ízű” kifejezéssel szabad utalni a termék jellegére (pl.: „Őszibarackízű joghurt”).
Az adalékanyagokra vonatkozó uniós rendelet (1333/2008/EK) tartalmazza az élelmiszerekben használható adalékanyagok listáját, amely pontosan előírja, hogy mely adalékanyagot milyen mennyiségben lehet a joghurthoz hozzáadni, az ettől eltérő alkalmazás tilos. Egyes gyártók az ízesített joghurtok készítéséhez nem adalékanyagot, hanem színező hatású élelmiszert (pl. céklalésűrítményt) használ, de adalékanyagok is engedélyezettek színezékként (pl. kárminok, antociánok).

Az epres joghurtok hatósági vizsgálata

Tejtermékeket, köztük joghurtokat is az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan ellenőriz előre megtervezett monitoring rendszer keretében. Évente több száz joghurt minta ellenőrzése történik a minőségellenőrzési, az adalékanyag, a mikrobiológiai, a kémiai-biztonsági és a radio-analitikai monitoring terv keretén belül.
Az előző években lefolytatott, különböző termékekre vonatkozó célellenőrzések folytatásaként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2014. június-júliusában epres joghurtokra vonatkozó célellenőrzést végzett.
A NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága és Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatósága kisebb kereskedelmi egységekben és nagyobb áruházláncokban végzett hatósági mintavételt. Az ellenőrzés során vett epres joghurtminták tekintetében a hatósági felügyelők figyelmet fordítottak arra, hogy a minták reprezentálják a hazai boltokban található kínálatot. 38 db epres joghurt hatósági mintavétele történt meg.
A jelölésen feltűntetett értékek ellenőrzése céljából a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Élelmiszer Analitikai Nemzeti Referencia Laboratóriuma elvégezte minden termék zsírtartalmának vizsgálatát. Szúrópróbaszerűen a joghurtok tartósítószer, édesítőszer és mesterséges színezék tartalmának vizsgálata is megtörtént az előírásokban szereplő határértékek ellenőrzése céljából, továbbá ezeket a vizsgálatokat olyan termékeknél is elvégezték, amelyek jelölésén nem szerepeltek ezen adalékanyagok.

A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek.
A laktózmentes joghurtok esetében a laktóztartalom megfelelt a címkén deklarált értéknek.
A termékek mikrobiológiai vizsgálata is megtörtént, 1 db termék kivételével minden vizsgált joghurt grammonként az előírt legalább 107 mennyiségben tartalmazta a Streptococcus salivarius subsp. thermophilus és Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus tejsavbaktériumokat. A probiotikusként jelölt vizsgált joghurtok esetében a jelölésen feltüntetett Bifidobacterium grammonként az előírt legalább 106 baktériumot szintén tartalmazta.

A gyártmánylapban a gyártó meghatározza a termék legfontosabb jellemzőit, a felhasznált alapanyagokat, a receptúrát, a gyártástechnológiát, a minőségi paramétereket valamint a jelölési adatait.
A jelölés ellenőrzés céljából minden hazai gyártótól bekért gyártmánylap, illetve nem hazai gyártó esetén a forgalmazótól bekért termékspecifikáció ellenőrzése megtörtént. Megvizsgáltuk, hogy a jelölés és a felhasznált anyagok megfelelnek-e a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltaknak.

Minden megmintázott terméknél megvizsgáltuk a jelölési követelmények teljesülését is. A jelölés tekintetében az ellenőrzés során 38 db termékből 19 db termék esetében találtunk hiányosságokat, tehát minden második termék esetében előfordult valamilyen jelölési hiba vagy hiányosság. A jelölés ellenőrzése során kisebb és súlyosabb jelölési hibával is találkoztunk.
Gyakori hibának számított, hogy a jelölésen feltüntetett adatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, így nem valósult meg a fogyasztók valósághű tájékoztatása (pl. összetevők nem pontos felsorolása, nem a megfelelő csökkenő sorrend feltüntetése, egyes adalékanyagok és egyéb összetevők hiányoztak a jelölésről, a tápértékadatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, vagy nem az előírás szerint tüntették fel azt).
Az előírt, legalább 4 %-os gyümölcstartalom alatti epret tartalmazó egyes termékeket és az utóhőkezelt termékeket megtévesztő módon „epres joghurt”-nak nevezték. Egy esetben találtunk a boltok polcain magyar nyelvű jelölés nélküli termékeket is.
A csak kisebb jelölési hibákkal rendelkező termékek előállítóját vagy forgalmazóját hatóságunk figyelmeztetésben részesíti, a súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírság kerül kiszabásra és kötelezzük a felelőst a hibák kijavítására.
Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen kb. 700.000 Ft.

Az epres joghurtok kedveltségi vizsgálatának eredménye

Az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatát is elvégezte hatóságunk. A célellenőrzés keretében végzett kedveltségi vizsgálatra 38 db minta (20 db zsíros joghurt, 13 db zsírszegény és sovány joghurt, 3 db édesítőszeres joghurt, 2 db laktózmentes joghurt) érkezett.
A bírálatot a kedveltségi tesztre összehívott 10 fős bizottság végezte, amelynek tagja volt a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Tejtermék Tanács képviselője is. A kódszámmal jelölt joghurtok küllemét, állományát, illatát és ízét 1-5 pontig terjedő skálán értékelték a bizottsági tagok. Az 1 pont jelentette a nem megfelelő, míg az 5 pont a legjobb, vagyis a kiváló tulajdonságot. A felsorolt négyféle érzékszervi tulajdonsághoz különböző súlyozó faktorokat rendeltek, melyek az egyes tulajdonságok fontossági szerepét fejezik ki a fogyasztók szempontjait figyelembe véve. Ezért például az íz tulajdonságot magasabb súlyozó faktorral vették figyelembe, mint a küllemet.
A kapott végeredmény egy olyan összpontszám (maximum 20 pont), mely alapján a bírált termékeket sorrendbe lehetett állítani.

PONTOZÁSOS ÉRZÉKSZERVI LEÍRÁS
KÜLSŐ (súlyozó faktor: 0,6)5 pont: egyenletes rózsaszínű, felfölöződéstől, savókiválástól mentes, eperdarabokkal vagy anélkül, néhány fehéres alvadékrög elfogadható4 pont: egyenletes rózsaszínű, felfölöződéstől mentes, kevés savókiválással, eperdarabokkal/szemcsékkel tarkított3 pont: egyenletesen sötétebb vagy világosabb rózsaszínű, enyhén felfölöződött, kissé savókiválásos2 pont: jellegétől eltérő színű, felfölöződött, savókiválásos1 pont: puffadás, gázképződés jelei láthatók, színtelen vagy elszíneződött, nagy fehér alvadékröggel
ÁLLOMÁNY (súlyozó faktor: 0,8)5 pont: közepesen sűrűn folyó, kisebb alvadékrögök, esetleg eperdarabok jól érezhetők4 pont: közepesen sűrűn folyó, néhány fehéres alvadékröggel, elszórtan eperdarabokkal/szemcsékkel3 pont: a jellegzetesnél hígabban folyó, nagyobb alvadékrögökkel, az eperdarabok/szemcsék kevésbé érezhetők2 pont: hígan folyó, több nagyobb alvadékrögöt tartalmaz, az eperdarabok/szemcsék alig érezhetők1 pont: túl hígan folyó, kisavósodott, eperdarabok/szemcsék nem érezhetőek
SZAG (súlyozó faktor: 0,6) 5 pont: kellemesen savanykás, a joghurtra és eperre emlékeztető4 pont: kellemesen savanykás, a joghurt és az eper illata kevésbé intenzív3 pont: kevésbé jellegzetes, gyengén aromás, savanyú illat dominál2 pont: erősebben savanyú, enyhén élesztős, enyhén szaghibás1 pont: ecetesen savanyú, élesztős, tisztátalan, idegen szagú
ÍZ (súlyozó faktor: 2,0)  5 pont: kellemesen savanykás, édeskés, joghurtra és eperre jellemző4 pont: kellemesen savanykás, édeskés, joghurtra és eperre kevésbé jellemző3 pont: kevésbé jellegzetes, kissé üres, nem eléggé édes, jellegétől savanyúbb2 pont: erősen savanyú, nem vagy túlzottan édes, enyhén tisztátalan1 pont: fanyar, keserű, erősen élesztős, erjedt, tisztátalan

Zsíros joghurtok

 

Termék megnevezése

Gyártó/forgalmazó

Súlyozott összpontszám

1.

Zott Sahnée Élőflórás, tejszínes joghurt eperrel és Panna Cotta ízzel. Gyümölcstartalom 6,5%. Zsírtartalom: 7,5 % (m/m). 150gForgalmazó: Zott Hungaria Kft.Budapest

18,06

2.

Landliebe epres joghurt Élőflórás, ízesített joghurt, eperrel. Zsírtartalom: 3,1% (m/m), 150gForgalmazó: FrieslandCampina Hungária Zrt.Budapest

17,86

3.

Desira Premium joghurt, Földiepres joghurt, élőflórás, 15% földieper. Zsírtartalom: 2,6% (m/m), 200gForgalmazó: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.Biatorbágy

17,4

4.

OLMA Pierot Eper ízesítésű tejszínes joghurt, 175gForgalmazó: AUCHAN Magyarország Kft. Budaörs

17,22

5.

DANONE GÖRÖG EXTREME Élőflórás krémjoghurt eperöntettel. Zsírtartalom: 8% (m/m), 140gForgalmazó: DANONE Kft.Budapest

16,52

6.

MÖVENPICK Tejszínes joghurt gyümölcskészítménnyel. Zsírtartalom: 11,6% (m/m), 150gForgalmazó: Si-Ker Szabó Ignácné E.V. Siófok

16

7.

Cserpes Sajtműhely Epres joghurt élőflórás. Zsírtartalom: min. 4% (m/m), 250gCserpes Sajtműhely Kft.Kapuvár

14,72

8.

Fruit Jumbo Joghurt eper darabokkal. Zsírtartalom: min. 2,5% (m/m), 150gSOLE-MIZO Zrt.Szeged

14,46

9.

GROPPER Cremoso Joghurt 16% eperkészítménnyel. Zsírtartalom: 3,8% (m/m), 330gForgalmazó: SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. Bicske

14,38

10.

DANONE Görög élőflórás epres krémjoghurt. Zsírtartalom: 4,5% (m/m), 125gDANONE Kft.Budapest

14,12

11.

Milbona Epres joghurt, 24% gyümölcskészítménnyel. Zsírtartalom: 2,8% (m/m), 500gForgalmazó: LIDL Magyarország Kereskedelmi Bt.Budapest

13,44

12.

Zott Jogobella Élőflórás, epres joghurt (9% gyümölcstartalom). Zsírtartalom: 2,5% (m/m), 500gForgalmazó: Zott Hungaria Kft.Budapest

13,42

13.

Milbona Joghurt eperkészítménnyel. Zsírtartalom: 3,5% (m/m), 175gForgalmazó: LIDL Magyarország Kereskedelmi Bt.Budapest

13,28

14.

Milfina gyümölcsjoghurt, Eper. Zsírtartalom: 2,6g/100g (m/m), 500gForgalmazó: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.Biatorbágy

13,28

15.

Milfina Lactiv Szamócás joghurt, 3,3% zsírtartalmú pasztőrözött tejből. Zsírtartalom: 2,6% (m/m) 125gForgalmazó: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.Biatorbágy

12,88

16.

Nestlé Smarties Szamócás, homogénezett savanyú tejkészítmény (zsírtartalom: 3,4% (m/m)) és tejcsokoládé drazsé, cukorbevonattal. 120gForgalmazó: TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.Budaörs

11,76

17.

Tejmanufaktúra Epres joghurt, Pasztőrözött, homogénezett, ízesített, élőflórás termék teljes tejből. Zsírtartalom: 2,8% (m/m), 150gTejmanufaktúra Kft.Konyár

11,34

18.

FARMER gyümölcsdarabos joghurt. Joghurt eperdarabokkal. Zsírtartalom: legalább 2,5% (m/m), 150gSOLE-MIZO Zrt.Szeged

10,74

19.

SPAR Bio Szamócás gyümölcsjoghurt 3,6% zsírtartalmú pasztőrözött bio tejből készült gyümölcsjoghurt 14% szamócával. Zsírtartalom: 2,8 % (m/m) 200gForgalmazó: SPAR Magyarország kereskedelmi Kft.Bicske

9,56

20.

St. Mártoni Házias Epres joghurt élőflórás. Zsírtartalom: legalább 3% (m/m), 200gHungarotejfeldolgozó Kft.Békéscsaba

6,64

Zsírszegény és sovány joghurtok

 

Termék megnevezése

Gyártó/forgalmazó

Súlyozott összpontszám

1.

Creamfields Epres zsírszegény joghurt. Zsírtartalom: 2,7% (m/m), 500gForgalmazza: TESCO-Global Áruházak Zrt. Budaörs

16,64

2.

DANONE Könnyű és Finom eperízű, élőflórás zsírszegény joghurt. Zsírtartalom: 1,8% (m/m), 125gDANONE Kft.Budapest

15,34

3.

Milbona Epres, félszíros joghurt 24% eperkészítménnyel. Zsírtartalom: 1,3% (m/m), 250gForgalmazó: LIDL Magyarország Kereskedelmi Bt.Budapest

14,02

4.

DANONE Activia Bifidus Actiregularis Élőflórás, zsírszegény epres joghurt. Zsírtartalom: 2,6% (m/m), 125gDANONE Kft.Budapest

13,56

5.

Tirestella FIT Eper, Sovány homogénezett, pasztőrözött gyümölcsjoghurtkészítmény, savanyú tejkészítmény. Zsírtartalom: 0,1% (m/m), 500gForgalmazó: Foodnet Kft.Budapest

12,88

6.

Jóóó RISKA gyümölcsös joghurt, epres, zsírszegény. Zsírtartalom: 2,5% (m/m), 375gAlföldi Tej Kft.Székesfehérvár

12,72

7.

TESCO Value Szamócás joghurt, félzsíros. Zsírtartalom:1,5% (m/m), 400gForgalmazó: TESCO-Global Áruházak Zrt.Budaörs

12,34

8.

Linessa Epres (11%) sovány joghurtjellegű tejtermék fölözött tejből. Zsírtartalom: 0,1% (m/m), 150gForgalmazó: LIDL Magyarország Kereskedelmi Bt.Budapest

11,72

9.

Frankenland Fit Eper, Joghurtkészítmény zsírszegény tejből, 8% gyümölcskészítménnyel, hőkezelt. Zsírtartalom: 0,1% (m/m), 125gForgalmazó: AUCHAN Magyarország Kft.Budaörs

11,28

10.

Zott Szívecske finom és krémes, eperízű joghurt, élőflórás, 2% eperrel, Zsírtartalom: 1,1% (m/m), 125gForgalmazó: Zott Hungaria Kft.Budapest

10,68

11.

AUCHAN gyümölcsös joghurt, epres, zsírszegény, élőflórás. Zsírtartalom: 2,4% (m/m), 150gAlföldi Tej Kft.Székesfehérvár

10,46

12.

Seraph  0,1% Sovány joghurt gyümölcskészítménnyel. Zsírtartalom: min. 0,1%, 250gForgalmazó: Si-Ker Szabó Ignácné E.V.Siófok

8,24

13.

DANONE Nap, mint Nap Élő joghurtkultúrát tartalmazó, eperízű fermentált élelmiszerkészítmény (hozzáadott vitaminokkal) Zsírtartalom: 1,1% (m/m), 110gDANONE Kft.Budapest

7,34

Édesítőszeres joghurtok

 

Termék megnevezése

Gyártó/forgalmazó

Súlyozott összpontszám

1.

MIZO flört, Élőflórás, réteges joghurt eperrel, cukorral és édesítőszerrel, Zsírtartalom: legalább 5% (m/m), 150gSOLE-MIZO Zrt.Szeged

13,06

2.

Zott Jogobella Light Zsírszegény epres joghurt cukorral és édesítőszerrel, csökkentett energiatartalommal (9% gyümölcstartalom). Zsírtartalom: 1,1% (m/m), 150gForgalmazó: Zott Hungaria Kft.Budapest

11,06

3.

Norbi Update1 Élőflórás epres joghurt gyümölcsdarabokkal, édesítőszerekkel. Zsírtartalom: legalább 2,5% (m/m), 150gSOLE-MIZO Zrt.Szeged

9,76

Laktózmentes joghurtok

 

Termék megnevezése

Gyártó/forgalmazó

Súlyozott összpontszám

1.

Milfina Lactofree Krémes epres joghurt, laktózmentes, zsírtartalom: 3,6% (m/m), gyümölcstartalom: 11%, 180gForgalmazó: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.Biatorbágy

16,22

2.

SPAR free from Szamócajoghurt, Laktózbontott – 3,6% zsírtartalmú pasztőrözött tejből készült gyümölcsjoghurt, 8% szamócával. Zsírtartalom: 2,9% (m/m), 150gForgalmazó: SPAR Magyarország kereskedelmi Kft.Bicske

11,84

Összesített eredmények

Termék megnevezése

Súlyozott összpontszám

Zott Sahnée Élőflórás, tejszínes joghurt eperrel és Panna Cotta ízzel. Gyümölcstartalom 6,5%. Zsírtartalom: 7,5 % (m/m). 150g

18,06

Landliebe epres joghurt Élőflórás, ízesített joghurt, eperrel. Zsírtartalom: 3,1% (m/m), 150g

17,86

Desira Premium joghurt, Földiepres joghurt, élőflórás, 15% földieper. Zsírtartalom: 2,6% (m/m), 200g

17,4

OLMA Pierot Eper ízesítésű tejszínes joghurt, 175g

17,22

Creamfields Epres zsírszegény joghurt. Zsírtartalom: 2,7% (m/m), 500g

16,64

DANONE GÖRÖG EXTREME Élőflórás krémjoghurt eperöntettel. Zsírtartalom: 8% (m/m), 140g

16,52

Milfina Lactofree Krémes epres joghurt, laktózmentes, zsírtartalom: 3,6% (m/m), gyümölcstartalom: 11%, 180g

16,22

MÖVENPICK Tejszínes joghurt gyümölcskészítménnyel. Zsírtartalom: 11,6% (m/m), 150g

16

DANONE Könnyű és Finom eperízű, élőflórás zsírszegény joghurt. Zsírtartalom: 1,8% (m/m), 125g

15,34

Cserpes Sajtműhely Epres joghurt élőflórás. Zsírtartalom: min. 4% (m/m), 250g

14,72

Fruit Jumbo Joghurt eper darabokkal. Zsírtartalom: min. 2,5% (m/m), 150g

14,46

GROPPER Cremoso Joghurt 16% eperkészítménnyel. Zsírtartalom: 3,8% (m/m), 330g

14,38

DANONE Görög élőflórás epres krémjoghurt. Zsírtartalom: 4,5% (m/m), 125g

14,12

Milbona Epres, félszíros joghurt 24% eperkészítménnyel. Zsírtartalom: 1,3% (m/m), 250g

14,02

DANONE Activia Bifidus Actiregularis Élőflórás, zsírszegény epres joghurt. Zsírtartalom: 2,6% (m/m), 125g

13,56

Milbona Epres joghurt, 24% gyümölcskészítménnyel. Zsírtartalom: 2,8% (m/m), 500g

13,44

Zott Jogobella Élőflórás, epres joghurt (9% gyümölcstartalom). Zsírtartalom: 2,5% (m/m), 500g

13,42

Milbona Joghurt eperkészítménnyel. Zsírtartalom: 3,5% (m/m), 175g

13,28

Milfina gyümölcsjoghurt, Eper. Zsírtartalom: 2,6g/100g (m/m), 500g

13,28

MIZO flört, Élőflórás, réteges joghurt eperrel, cukorral és édesítőszerrel, Zsírtartalom: legalább 5% (m/m), 150g

13,06

Tirestella FIT Eper, Sovány homogénezett, pasztőrözött gyümölcsjoghurtkészítmény, savanyú tejkészítmény. Zsírtartalom: 0,1% (m/m), 500g

12,88

Milfina Lactiv Szamócás joghurt, 3,3% zsírtartalmú pasztőrözött tejből.  Zsírtartalom: 2,6% (m/m), 125g

12,88

Jóóó RISKA gyümölcsös joghurt, epres, zsírszegény. Zsírtartalom: 2,5% (m/m), 375g

12,72

TESCO Value Szamócás joghurt, félzsíros. Zsírtartalom:1,5% (m/m), 400g

12,34

SPAR free from Szamócajoghurt, Laktózbontott – 3,6% zsírtartalmú pasztőrözött tejből készült gyümölcsjoghurt, 8% szamócával, Zsírtartalom: 2,9% (m/m), 150g

11,84

Nestlé Smarties Szamócás, homogénezett savanyú tejkészítmény (zsírtartalom: 3,4% (m/m)) és tejcsokoládé drazsé, cukorbevonattal. 120g

11,76

Linessa Epres (11%) sovány joghurtjellegű tejtermék fölözött tejből. Zsírtartalom: 0,1% (m/m), 150g

11,72

Tejmanufaktúra Epres joghurt, Pasztőrözött, homogénezett. ízesített, élőflórás termék teljes tejből. Zsírtartalom: 2,8% (m/m), 150g

11,34

Frankenland Fit Eper, Joghurtkészítmény zsírszegény tejből, 8% gyümölcskészítménnyel, hőkezelt, Zsírtartalom: 0,1% (m/m), 125g

11,28

Zott Jogobella Light Zsírszegény epres joghurt cukorral és édesítőszerrel, csökkentett energiatartalommal (9% gyümölcstartalom). Zsírtartalom: 1,1% (m/m), 150g

11,06

FARMER gyümölcsdarabos joghurt. Joghurt eperdarabokkal. Zsírtartalom: legalább 2,5% (m/m), 150g

10,74

Zott Szívecske finom és krémes, eperízű joghurt, élőflórás, 2% eperrel, Zsírtartalom: 1,1% (m/m), 125g

10,68

AUCHAN gyümölcsös joghurt, epres, zsírszegény, élőflórás. Zsírtartalom: 2,4% (m/m), 150g

10,46

Norbi Update1 Élőflórás epres joghurt gyümölcsdarabokkal, édesítőszerekkel. Zsírtartalom: legalább 2,5% (m/m), 150g

9,76

SPAR Bio Szamócás gyümölcsjoghurt 3,6% zsírtartalmú pasztőrözött bio tejből készült gyümölcsjoghurt 14% szamócával. Zsírtartalom: 2,8% (m/m), 200g

9,56

Seraph  0,1% Sovány joghurt gyümölcskészítménnyel. Zsírtartalom: min. 0,1% (m/m), 250g

8,24

DANONE Nap, mint Nap Élő joghurtkultúrát tartalmazó, eperízű fermentált élelmiszerkészítmény (hozzáadott vitaminok) Zsírtartalom: 1,1% (m/m), 110g

7,34

St. Mártoni Házias Epres joghurt élőflórás. Zsírtartalom: legalább 3% (m/m), 200g

6,64

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk