Image default

Megfejtjük a burgonyakódot!

A nagy burgonya A-B-C, azaz a „nem szétfővő”, a „kissé szétfővő” és a „szétfővő”. Az alábbi cikkünkben arról olvashatsz, hogy mi alapján érdemes főzési típust választani.

A burgonyafajták főzési típusba való besorolását a könnyebb eligazodás érdekében vezették be. A besorolás alapja a burgonyagumó keményítőtartalma, de ezenkívül számít a textúra és a szemcseméret is.

A kereskedőnek mind az előre csomagolt, mind a lédig termékeknél fel kell tüntetnie a burgonya besorolását, vagyis már nem elegendő a fajtáról és a származási országról tájékoztatni a vásárlókat, de a jellemző főzési típusról (A-B-C) is kötelező. Főzéskor megmutatkozó tulajdonságai alapján három burgonyatípust különböztetünk meg:

  • „A” főzési típust – alacsony keményítőtartalmú, finomszemcsés, nem szétfővő. Elsősorban burgonyasaláta, rakott burgonya készítéséhez alkalmas.
  • „B” főzési típust – közepes keményítőtartalom, közepesen finom szemcsés, kissé lisztes, enyhén szétfővő. Általános felhasználásra, főtt burgonyának való.
  • „C” főzési típust – közepes vagy magas keményítőtartalom, porhanyós, lisztes textúra, szétfővő. Püré, pehely alapanyagnak, sütésre, hasábburgonya készítéséhez, burgonyás tésztákhoz a legjobb.

Tudta?

A burgonya a negyedik legnagyobb mennyiségben termesztett élelmiszernövény a világon.

Figyeld a kódot! Figyeld a Szupermentát!

A vonatkozó forgalmazásiminőség-szabvány szerint a Magyarországon forgalomba hozott burgonya címkéjén (lédig termék esetében táblán, polccímkén) kötelezően jelölni kell a burgonya fajtáját és a főzési típust is. Ha megnézzük a hazai boltok burgonyaválasztékát, sajnos még közel sem általános, hogy mindhárom főzési típusú burgonya a vásárlók rendelkezésére álljon, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján a helyzet egyre inkább javul.

Az egységes jelölés jelentős segítséget nyújt a vásárlók számára, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő terméket választhassák.

Forrás: 34/2016. (V. 4.) FM rendelet

Kattintson, és tudjon meg többet a burgonyafajtákról! 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk