Burgonyás ételt készítene? A siker kulcsa lehet a megfelelő burgonya kiválasztása! A püré egészen más lesz egy A, B vagy C főzési típusú burgonyából. Cikkünkben bemutatjuk a burgonya egyes főzési típusait, sőt adunk hozzájuk néhány szuper receptötletet is!
„A” – salátának való (nem szétfővő) burgonya
Ebbe a típusba tartoznak azok a fajták, amelyek kiválóan alkalmasak saláta, tepsis- és rakottburgonya készítéséhez, ugyanis nem főnek szét, főzés után is egyben maradnak.
Krumplisaláta
Hozzávalók (2 főre):
- 500 g „A” típusú burgonya
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 85 ml leves alaplé
- 1 ek. ecet
- 1 ek. mustár
- 70 g majonéz
- néhány csemegeuborka
- só
- bors
Elkészítés:
A megmosott burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Miután megfőtt, még melegen, óvatosan meghámozzuk és felszeleteljük. Az alaplevet az apróra vágott hagymával és az ecettel felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Hűlést követően összekeverjük a majonézzel, és belevágjuk a csemegeuborkát. Végül beleforgatjuk a burgonyát, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
„B” – főzni való (kissé szétfővő)
Az osztályozás szerint a „B” típusba tartozó burgonyák főzéshez, raguk készítéséhez alkalmasak, valamint az alábbi recept alapján tócsni is készíthető belőlük.
Hagymás-fűszeres tócsni
Hozzávalók (2 főre):
- 400 g „B” típusú burgonya
- 2 evőkanál liszt
- 2 tojás
- egy csokor friss petrezselyem
- 1 közepes fej vöröshagyma
- olaj a sütéshez
- snidling
- só
- bors
Elkészítés:
A vöröshagymát felvágjuk, kevés olajon megdinszteljük. A petrezselymet és a snidlinget finoman felaprítjuk. A meghámozott burgonyát nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a megdinsztelt hagymát és a fűszereket, majd jól összekeverjük. Felhevítjük az olajat, és kanállal a serpenyőbe adagoljuk a burgonyás masszát úgy, hogy egy kissé lelapítjuk. Ezután pár perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát. Tejföllel és más szószokkal is tálalható.
„C” -sütni való (szétfővő)
A sütnivaló burgonya nevéhez hűen sütéshez a legalkalmasabb. Porhanyós, száraz állaga miatt tökéletes választás chips-hez, hasábburgonyához, de keményítőtartalma miatt tésztákhoz, valamint pürékhez is ajánlott.
Gnocchi alaprecept
Hozzávalók (2 főre):
- 2 nagyobb méretű, „C” típusú burgonya
- 1 tojássárgája
- 2 ek. liszt
- 2 ek. búzadara
- só
Elkészítés:
Enyhén sós vízben megfőzzük a meghámozott burgonyát. Ha kihűlt, krumplinyomón átnyomjuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a lisztet és a búzadarát. Sózzuk, és az egészet jól összekeverjük. Lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastagságúra sodorjuk, és nagyjából 1-1 cm-es darabokra vágjuk. A kis darabokat kézzel meghengergetjük, majd egy villát belenyomva megmintázzuk. Sós vízben ~ 4 perc alatt készre főzzük.
Nagyon fontos, hogy vásárláskor tisztában legyünk a különböző főzési típusok felhasználási területeivel, hiszen így nem érhet minket meglepetés főzés közben, és így érhetjük el a legjobb végeredményt is.