Mekkora a minimum betűméret és hogyan határozható meg a palack legnagyobb felülete?

Sokak számára bosszantó, mikor egy termék csomagolásán nem láthatóak kellőképpen az összetevők vagy éppen a kalóriatartalom. Citromlé terméktesztünk során a jelölések ellenőrzésekor kitértünk a palackon megjelenő betűméret vizsgálatára is.

Az uniós rendeletnek köszönhetően a termékek jelölésén megjelenítendő kötelező jelölési elemekre vonatkozó minimum betűnagyság („x”-magasság) szabályozott.

A jelölési rendelet tartalmazza az „x”-magasságra vonatkozó magyarázatot, az alábbi 6 számmal jelölt magasságot jelenti.

Hogyan kell meghatározni egy palack legnagyobb felületét?

A Bizottság által kiadott közlemény tartalmazza, hogy egy palack esetében hogyan határozható meg a legnagyobb felület. A Nemzetközi Mérésügyi Szervezet 79. számú nemzetközi ajánlása értelmében a hengerpalást 40%-ával kell számolni, amelybe nem számítandók bele a csomagolás alja és teteje, valamint az ehhez tartozó peremek, palackoknál és üvegeknél pedig a váll és a nyak.

A fentiek alapján például egy 15 cm magasságú, 5,2 cm átmérőjű palack esetében a kötelező jelölési elemeket minimum 0,9 mm-es betűmérettel kell feltüntetni.

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook